Newsflash
OPINII

Oamenii nu înţeleg, dar de ce?

Oamenii nu înţeleg, dar de ce?

La nivel naţional nu am fost capabili să organizăm un singur punct de informare perfect actualizat, pe înţelesul majorităţii, din care să se informeze toţi cei care caută lămuriri pentru situaţia lor.

shutterstock_1790501702_1Am plecat de la o observaţie făcută recent, de un medic din Cluj, aflat în prima linie de luptă cu epidemia, dr. Adela Golea:

„Trebuie găsită o metodă de a lămuri populaţia, de a-i face pe oameni să înţeleagă lucrurile mai clar. Ei stau, se uită la televizor, văd nenorociri, iar apoi se panichează. Unii fac atacuri de panică, sună la salvare, dispecerul îi aude că respiră greu, merge ambulanţierul, iar omul nu are nimic, ci e speriat.

Sunt unele persoane care nu au de unde culege toate informaţiile necesare. Poate că trebuie să se ocupe de toată această parte cineva specializat în aceste lucruri, cineva care să știe să ajungă la toată lumea, cu argumente și cu exemple”.

Am încercat să mă pun în pielea unui cetăţean obișnuit, suficient de abil încât să caute pe internet informaţii relevante și actualizate pentru el, referitoare la pandemie în contextul nostru. Mai jos voi face un rezumat a ceea ce am găsit! Am căutat pe site-urile ms.ro și cnscbt.ro

Pe site-ul ministerului am găsit informaţii neactualizate din luna martie. Nu este menţionată ultima dată a actualizării, dar informaţiile miros foarte mult a panică de luna martie.

De exemplu: „În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecţie s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienţi de peste 70 de ani”. Chiar nu mai sunt observaţii din ultimul timp care să merite a fi menţionate?

Oare să fi trecut chiar degeaba atâta amar de vreme? Foarte puţin efort dedicat populaţiei; sunt mai multe informaţii însă pentru personalul medical, dar mi-e greu să mă pronunţ în privinţa actualităţii acestora.

Pe site-ul CNSCBT, în secţiunea de informaţii pentru populaţie găsim un număr de nouă documente, unele mai perene, altele de-a dreptul depășite (de exemplu, recomandă evitarea atingerii animalelor în pieţe), unele scrise sau desenate pe înţelesul tuturor, altele extrem de încâlcite. Dau o impresie de vechi, nu au o organizare din perspectiva oamenilor cu o înţelegere medie din populaţie.

Acest site, elaborat în colaborare cu DSU, are în mod cert mai multă informaţie pentru populaţie și, lucru important, clasificată și explicată mai bine. Cu toate acestea, unele rubrici nu au mai fost actualizate din lunile martie-mai, fapt care îi dă un aspect prăfuit și care poate scădea încrederea în el chiar dacă, în principiu, pe nedrept.

Diferite site-uri ale unor clinici private prezintă informaţia într-un mod mai digerabil, dar, din nou, este evidentă lipsa de actualizare și preocupare pentru informarea completă din perspectiva pacientului.

Mă întreb, în consecinţă: de ce ne supărăm noi pe populaţie, câtă vreme la nivel naţional nu am fost capabili să organizăm un singur punct de informare perfect actualizat, pe înţelesul majorităţii, din care să se informeze toţi cei care caută lămuriri pentru situaţia lor specifică?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe