Newsflash
OPINII

Obiectiv: siguranţa pacientului

de Valentin-Florin Ciocan - sept. 9 2022
Obiectiv: siguranţa pacientului

Data de 17 septembrie este o oportunitate pentru a promova la nivelul profesioniștilor din unităţile sanitare, dar și al pacienţilor Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului.

image-from-rawpixel-id-2811422-jpegPentru a dezvolta politicile și practicile în domeniul siguranţei pacientului, în cea de-a 72-a Adunare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), din luna mai 2019, a fost instituită Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, care se marchează anual la 17 septembrie. Legat de acest eveniment, OMS face apel la solidaritate globală și acţiuni concertate din partea tuturor ţărilor pentru a îmbunătăţi siguranţa pacienţilor.

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului este dedicată pacienţilor, familiilor acestora, persoanelor care îngrijesc pacienţi, comunităţilor, profesioniștilor din domeniul sănătăţii, liderilor din domeniul sănătăţii și factorilor de decizie. OMS solicită părţilor implicate să contribuie la îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor.

Pentru anul acesta, OMS a stabilit ca tema Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului să fie siguranţa medicaţiei. Statisticile globale arată că daunele cauzate de erorile în medicaţie reprezintă jumătate din numărul total de efecte adverse prevenibile în îngrijirea medicală.

Pentru a marca ziua de 17 septembrie și a promova atât la nivelul profesioniștilor, cât și al pacienţilor importanţa bunelor practici în administrarea medicamentelor, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) va lansa două infosheeturi cu informaţii pe această temă.

De asemenea, Autoritatea îi invită pe cei care doresc să marcheze această zi să poarte un obiect vestimentar sau un accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să evidenţieze Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului. Portocaliul este culoarea desemnată de OMS ca fiind simbol al acestei zile.

În 2023 începe acreditarea ambulatoriilor

Pentru a se alinia celor mai bune practici în domeniu, ANMCS va avea, la sfârșitul acestui an, evaluarea din partea International Society for Quality in Health Care – International Society for Quality in Health Care External Evaluation Association (ISQua-IEEA) pentru a obţine recunoașterea internaţională a Autorităţii ca instituţie de acreditare.

Standardele de acreditare ANMCS pentru spitale care se află în prezent în vigoare au recunoaștere internaţională din partea ISQua-IEEA, acreditarea lor fiind obţinută în 2018.

În prima parte a anului viitor, ANMCS va demara și acreditarea unităţilor sanitare din ambulatoriu, potrivit reglementărilor legale în vigoare, și va întreprinde etapele necesare și pentru acreditarea internaţională a standardelor pentru ambulatoriu.

Considerăm că pentru îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate și a siguranţei pacientului este necesar, în primul rând, ca ANMCS să adopte cele mai bune practici și să obţină recunoașterea internaţională atât ca instituţie de evaluare și acreditare, cât și a standardelor în baza cărora sunt evaluate unităţile sanitare.

Citiți și: Controlul în sănătatea publică

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe