Newsflash
OPINII

Odontologie legală, dezastre în masă și drepturile omului

de Dr. Doru EFTIMIE - ian. 25 2018
Odontologie legală, dezastre în masă și drepturile omului
     Recent, a avut loc, la București, Conferința de odontologie legală, dezastre în masă și drepturile omului (Forensic Odontology, Mass Disaster and Human Rights – FOMDAHR), organizată la inițiativa dr. Cezar Căpităneanu (Irlanda), consultant în odontologie legală, antropologie dentară și dezastre în masă. În deschiderea evenimentului a fost prezentat mesajul video al prof. dr. Hrvoje Brkić, președintele Organizației internaționale de odonto-stomatologie legală (IOFOS) și decan al Facultății de medicină dentară din cadrul Universității din Zagreb, Croația. Acesta a salutat inițiativa și a încurajat alinierea României la acest sistem. La conferință au participat medici și cadre universitare din întreaga țară, specialiști în medicină legală și intervenții în situații de urgență.
     Au fost invitați ca speakeri principalii susținători ai proiectului: acad. Ioanel Sinescu – rectorul UMF „Carol Davila” București, prof. dr. George Curcă – director al Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” București, dr. Raed Arafat – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Mihai-Liviu Dănilă – șef al Centrului Operativ pentru Situații de Urgență și Criză al Ministerului Afacerilor Externe și col. (r). Gheorghe Dan – specialist în domeniul situațiilor de urgență și președintele Crucii Roșii – filiala Satu Mare. În prezentările și discuțiile din cadrul evenimentului au fost subliniate necesitatea și importanța pregătirii de specialiști în medicina legală odonto-stomatologică, precum și necesitatea alinierii României la normativele europene în acest domeniu.
    În condițiile în care în România sunt necesare, în continuare, eforturi în ceea ce privește pregătirea intervențiilor în caz de dezastru major, lipsa medicilor stomatologi calificați în odontologie legală adăugându-se deficitului de medici legiști, Cezar Căpităneanu a lansat programul cu titlul „Generic FOMDAHR – Forensic Odontology, Mass Disaster and Human Rights”. În cadrul acestuia, pune la dispoziție expertiza sa în acest domeniu, precum și a principalilor săi colaboratori din țară și din străinătate, cu scopul de a contribui la înființarea unei echipe DVI – Disaster Victim Identification în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne. Un alt scop al programului este introducerea specialității de Medicină Legală Odonto-Stomatologică drept disciplină de studiu la nivelul facultăților de medicină dentară și recunoașterea acesteia ulterior ca specialitate distinctă.
     La finalul evenimentului, a avut loc ședința de constituire a Societății Române de Medicină Legală Odonto-Stomatologică, organizație non-profit dedicată formării de specialiști și pregătirii acestora pentru intervenții specializate în caz de dezastru, în domeniul odontologiei legale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe