Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

OMS recunoaște rolul fundamental al lucrătorilor din Sănătate

Viața Medicală
Roxana HAINAGIU vineri, 12 februarie 2021

OAMGMAMR salută decizia OMS de a desemna anul 2021 Anul internaţional al lucrătorilor în domeniul sănătăţii și îngrijirilor, recunoașterea rolului acestora în asigurarea sănătăţii și indivizilor.

nurseRecunoscând devotamentul și sacrificiul milioanelor de lucrători din domeniul sănătăţii și al îngrijirilor aflate în prima linie a pandemiei de COVID-19, în cadrul celei de-a 73-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, statele membre au desemnat 2021 Anul internaţional al lucrătorilor din domeniile sănătăţii și îngrijirilor (YHCW).

Lucrătorii din domeniul sănătăţii și îngrijirilor îi includ pe toţi cei angajaţi în servicii de sănătate, sănătate publică și domenii conexe, precum și pe cei care oferă sprijin acestor activităţi.

Această categorie variată de lucrători cuprinde profesioniștii din domeniul sănătăţii, cum ar fi medicii, asistenţii medicali, moașele, farmaciștii și kinetoterapeuţii, dar și alţi profesioniști din sănătate, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătăţii mintale, asistenţii sociali, lucrătorii din domeniul sănătăţii muncii, lucrătorii din laborator și alţii.

În timpul Adunării, statele membre au subliniat că pandemia de COVID-19 a evidenţiat rolul fundamental al lucrătorilor din domeniul sănătăţii și asistenţei medicale pentru răspunsul la urgenţe de sănătate și pentru pregătirea și rezilienţa sistemului de sănătate.

Luând cuvântul în cadrul sesiunii plenare, Alteţa Sa Regală Prinţesa Muna din Iordania a reamintit că aplauzele fără acţiune nu mai sunt acceptabile și a cerut statelor membre să investească în sănătate, sisteme de sănătate și în lucrătorii din domeniul sănătăţii și îngrijirii.

De asemenea, Jim Campbell, Directorul Departamentului Forţei de Muncă din Sănătate din cadrul OMS, a declarat: „Decizia de astăzi oferă o direcţie clară cu privire la consens și la acţiunile necesare privind forţa de muncă din domeniul sănătăţii și îngrijirii.

OMS îndeamnă toate statele membre, instituţiile de finanţare internaţională, iniţiativele globale de sănătate și partenerii să investească în pregătirea forţei de muncă din domeniul sănătăţii, din educaţie și învăţare pentru gestionarea pandemiei, menţinerea serviciilor de sănătate și pregătirea pentru un vaccin COVID-19”.

Etichete: anul lucratorilor sanitari OAMGMAMR OMS pandemie covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.