Newsflash
OPINII

Originile celui mai popular cântec de Crăciun

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - dec. 24 2021
Originile celui mai popular cântec de Crăciun

„Stille Nacht! Heilige Nacht!” – în varianta sa originală, sau în traducere „Noapte de vis”, „Noapte liniștită! Noapte sfântă!” sau „Silent Night! Holy Night!” este cel mai cunoscut cântec de Crăciun, interpretat pe toate continentele în peste 300 de limbi și dialecte.

Pastorul Josef Kellerdin din Immendingen a reușit să colecţioneze 230 de versiuni ale celui mai cunoscut cântec de Crăciun, „Stille Nacht! Heilige Nacht!”, contactând misionari, instituţii bisericești, consulate și ambasade din întreaga lume. Cum melodia este cea care s-a răspândit cu mare repeziciune, textul celor șase strofe iniţiale, scrise în limba germană, fiind tradus, scurtat și modificat, informaţiile vehiculate referitoare la autori erau legate de nume sonore de muzicieni precum Haydn, Mozart sau Beethoven.

Așa a început totul

Povestea acestui colind începe în anul 1816, când Joseph Mohr, născut în 1792 la Salzburg, înzestrat cu un talent muzical deosebit, studiind teologia și ajungând în anul 1815 pastor, o mare excepţie și minune pentru un copil din flori, a scris, în parohia sa Mariapfarr din Austria, versurile care urmau să aducă omenirii mesaje simple, dar puternice de pace, consolare și speranţă. Suferind de o afecţiune pulmonară și nesuportând clima, s-a mutat în Oberndorf, la patru kilometri distanţă de Franz Xaver Gruber, cel căruia i-a încredinţat pe 24 decembrie 1818 versurile respective, rugându-l să compună o melodie adecvată. Orga bisericii fiind defectă, compoziţia iniţială presupunea un acompaniament la chitară.

În aceeași seară, în Ajunul Crăciunului, cei doi autori au cântat pe două voci, în faţa altarului bisericii Sfântul Nicolae din Oberndorf, acest minunat colind – Joseph Mohr cântând și la chitară – fiind acompaniaţi și de corul enoriașilor, organizat ad hoc, care repeta ultimele două versuri ale fiecărei strofe. Nimeni nu a intuit viitorul acestui cântec, compus de un simplu organist și scris de un pastor asistent sărac. Ulterior, Gruber a rescris cântecul de patru-cinci ori, adăugând muzica pentru orgă și apoi pentru orchestră.

Franz Xaber Gruber

Portret Franz Xaver Gruber de Carmen-Fella Ţanu, Acuarelă/hârtie A4

Franz Xaver Gruber (1787-1863) a fost cel de-al cincilea copil al ţesătorilor Josef și Anna din Hochburg-Ach. Tatăl său își dorea ca el să continue tradiţia familiei, dar învăţătorul său, Andreas Peterlechner, descoperindu-i talentul și interesul muzical, i-a oferit în secret cursuri gratuite de muzică, vioară și orgă. La vârsta de 11 ani a înlocuit un organist bolnav, surprinzând pe toată lumea. Astfel a devenit mândria tatălui său. A primit atunci primul său instrument muzical – o spinetă, și acordul tatălui de a studia pentru a deveni învăţător. Din 1807 a început să lucreze ca profesor, sacristan și organist în parohia Arnsdorf și uneori în biserica din Oberndorf, unde l-a întâlnit pe viitorul său prieten Joseph Mohr.

De la cântec de leagăn la cântec al păcii în lume

Manuscrisul din 1818 rătăcindu-se, a fost găsită întâmplător și păstrată de Karl Mauracher, reparatorul orgii din Oberndorf, o altă variantă, datând din 1820. A fost considerat iniţial un cântec popular tirolez din Zillertal, cântat de familiile Strasser și Rainer în pieţele din Germania începând din 1832, apoi în turnee, ajungând în 1839 la New York.

Rămâne un fenomen inexplicabil modul în care acest cântec a cucerit întreaga lume încă din secolul al XIX-lea, nefiind oprit de frontiere, nici de bariere de limbă sau religie.

„Stille Nacht! Heilige Nacht!” – care începe ca un cântec de leagăn și a avut forţa de a opri luptele în ambele războaie mondiale, unindu-i pe toţi cei din tranșee într-un singur glas – a fost declarat de UNESCO parte a patrimoniului cultural mondial și este considerat astăzi cântecul păcii în lume.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe