Newsflash
OPINII

Pandemia pentru care nu ne-am pregătit

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 30 2014
Pandemia pentru care nu ne-am pregătit
   E greu de spus dacă motivul îl reprezintă capacitatea tot mai bună de diagnostic ori expansiunea rapidă a aglomeraţiilor urbane, însă un lucru e clar: ne lovim tot mai des de noi zoonoze. Numai în cazul gripei aviare, de pildă, anul trecut au fost comunicate primele cazuri de infecţie la om cu virusurile gripale aviare A(H6N1), în Taiwan, şi A(H10N8), în China. Mai mult, s-au înregistrat numeroase cazuri, în Asia de Sud-Est, de infecţii cu deja celebrul (şi foarte letalul) A(H5N1), până la premiera de la începutul acestui an, când s-a înregistrat şi decesul primului pacient cu gripă H5N1 în America de Nord (import din China). „Vedeta“ – dacă se poate spune astfel – este însă virusul A(H7N9), care a devenit patogen uman certificat în februarie trecut, tot în China.
   Infecţiile cu virusul H7N9 au depăşit cu puţin 100 anul trecut, dar au înregistrat o mortalitate de aproximativ 30%. Cu toate că nu a fost dovedită şi comunicată transmiterea interumană susţinută, primul caz plauzibil de transmitere sporadică intrafamilială a fost publicat în BMJ, în august. Partea a doua a anului trecut a fost totuşi calmă, din 11 august până la 31 decembrie fiind comunicate doar opt cazuri. În schimb, în primele două decade ale lunii ianuarie, numărul infecţiilor cu H7N9 confirmate la om a urcat la 58, cu patru decese şi numeroşi alţi pacienţi aflaţi în stare critică, conform datelor comunicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
   De la declanşarea infecţiilor la om cu noul virus aviar, au fost confirmate 217 cazuri, în China continentală şi Taiwan. Numărul victimelor a ajuns la 57, ceea ce, proporţional, înseamnă o mortalitate de 26% din totalul persoanelor infectate. Contactul cu păsările infectate a fost confirmat la mai bine de 70% din cazuri, dar specificul local – numărul mare de pieţe cu animale vii – face ca posibilitatea de a contracta gripa aviară să existe şi la mulţi din restul de 30% din pacienţi. Şi, chiar dacă nu a fost confirmată încă transmiterea gripei H7N9 de la pacienţi la personalul medical, s-a înregistrat deja primul deces al unui medic. Zhang Xiaodong, chirurg toracic ce lucra la camera de gardă a unui spital din Shanghai, a murit de gripă aviară la 18 ianuarie. Deşi posibil, este improbabil contactul acestuia cu păsări infectate. De altfel, chiar şi reprezentantul OMS în China, dr. Bernhard Schwartländer, a admis, într-o declaraţie pentru China Daily, că „transmiterea interumană a virusului aviar H7N9 s-ar putea produce în China, la o scară redusă, fără să existe însă vreo dovadă că transmiterea virusului va deveni susţinută; (…) nu ne aşteptăm să găsim decât cazuri sporadice de transmitere interumană“, a adăugat oficialul agenţiei ONU, subliniind însă absenţa transmiterii susţinute a infecţiei, ceea ce face nesigură eventualitatea unei pandemii.
   Până ca această pandemie să se producă, Comisia naţională de sănătate şi planificare familială din China, citată de agenţia China Nouă, a anunţat că a întărit sistemele de coordonare cu alte departamente, pentru schimbul de informaţii şi studiul planurilor de acţiune. Adevărata problemă este însă alta. Măsurile de intervenţie asupra pieţelor de animale vii au fost amânate pentru luna februarie, deoarece 31 ianuarie este data la care se va celebra Anul Nou Chinezesc. Prilej de reunire a familiilor, sărbătoarea dă, de fapt, startul unei migraţii de proporţii, în interiorul Chinei: până în luna martie, la Festivalul Primăverii, se anticipează că vor fi efectuate 3,62 miliarde de călătorii, conform unor surse oficiale citate de aceeaşi agenţie de presă. Este deci firesc ca îngrijorările responsabililor de sănătate publică să se îndrepte către modul în care vor evolua lucrurile în perioada următoare. Juan Lubroth, ofiţer veterinar şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimente şi Agricultură (FAO) avertizează că, în pofida măsurilor luate de autorităţile chineze, „ţările trebuie să rămână în alertă, deoarece virusul continuă să circule la găini, fără semne clinice vizibile; riscul pentru oameni rămâne, mai ales în următoarele câteva luni“. „Vigilenţa este cuvântul de ordine“ a fost şi mesajul transmis de dr. Margaret Chan, directorul general OMS, la sesiunea conducerii executive OMS de lunea aceasta. O vigilenţă la care îi îndeamnă şi ECDC pe cetăţenii europeni, chiar dacă riscul ca boala să se răspândească şi în Europa este redus. Agenţia europeană avertizează însă că nu ar fi exclus ca pacienţi cu infecţii respiratorii severe şi cu istoric de expunere potenţială la infecţia cu H7N9 să ajungă la camerele de gardă ale spitalelor din Uniunea Europeană.
   Perspectiva mobilizării a milioane de oameni odată cu Noul An Chinezesc, în chiar perioada de vârf a epidemiei de gripă aviară din China, dar şi iminentele jocuri olimpice de iarnă constituie ocazii ideale pentru ca virusul H7N9 să dobândească mutaţiile care (încă) îl despart de capabilitatea de transmitere interumană susţinută şi să găsească o scenă mult mai largă, globală, pe care să se joace actul următor al unei posibile pandemii. Până atunci, speranţe (îndreptăţite) vin şi din zona cercetării, unde instituţii americane (CDC şi FDA), britanice şi japoneze încearcă să dezvolte vaccinuri specifice împotriva unor tulpini H7N9.
   În ceea ce priveşte ţara noastră, faptul că nici până la această dată nu au fost finalizate studiile clinice necesare pentru aprobarea punerii pe piaţă a vaccinului gripal sezonier produs de Institutul Cantacuzino nu poate fi un semn încurajator în privinţa pregătirii noastre pentru o nouă ameninţare. Iar recentele evenimente care au implicat o echipă medicală a Agenţiei Naţionale de Transplant ne-au adus dovada deplină a (in)capacităţii de răspuns a autorităţilor române. Singura speranţă la care avem dreptul este că primăvara va veni devreme şi cu mult soare. Altfel, vom fi pe cont propriu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe