Newsflash
OPINII

Pandemia scumpește stomatologia

Pandemia scumpește stomatologia

Pandemia de COVID-19 a pus și pune în continuare presiune pe sistemele de îngrijiri de sănătate impunând eforturi financiare și organizatorice deosebite.

pandemia scumpeste stomatologiaStomatologia a fost percepută din start ca domeniul medical de risc major pentru contaminarea cu SARS-CoV-2, iar activitatea medicală în domeniu a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă în România, cu păstrarea la limită a tratamentelor de urgenţă.

Odată cu intrarea în starea de alertă, activităţile medicale în cabinetele dentare au putut fi reluate. Vorbim despre posibilitatea reluării activităţii, și nu de o obligaţie în acest sens, fiind vorba despre furnizori de servicii medicale din sectorul privat.

Lipsa unor norme de aplicare precise și unitare la nivel naţional pentru stomatologie pe perioada crizei induse de noul coronavirus a produs unele discordanţe în aplicarea cerinţelor în mod unitar la nivel naţional.

Un act normativ punctual publicat recent, Ord. m.s. nr. 828/2020 aduce reglementări dedicate medicinei dentare. Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a emis anterior Decizia nr. 26/2020 pentru stabilirea unor cerinţe specifice stării de alertă.

Din nefericire, la elaborarea ordinului de ministru menţionat nu a fost consultat organismul de autoritate publică pentru stomatologie.

Oricum, reluarea activităţilor medicale în cabinetele dentare se va efectua treptat, pe măsură ce furnizorii de servicii medicale stomatologice vor fi pregătiţi pentru deschiderea cabinetelor și vor putea asigura reorganizarea activităţii profesionale în acord cu actele normative.

Costurile importante ale noilor investiţii în cabinetele dentare sunt considerabile. Pentru asigurarea protecţiei antiepidemice în cabinetele lor, medicii stomatologi au nevoie de echipamente, dispozitive și consumabile suplimentare faţă de cele întrebuinţate până acum în mod curent.

Având în vedere volumul mare de materiale de unică folosinţă care trebuie colectate după întrebuinţare și distruse prin proceduri speciale, trebuie luate în considerare și costurile aferente acestui proces.

Cunoaștem cu toţii criza de materiale sanitare cu care ne confruntăm. După o criză acută, acum avem o revenire treptată pe piaţă a acestor produse, dar la un preţ mult mai mare decât anterior: scumpirile pleacă frecvent de la 100%.

Cabinetele dentare nu au primit niciun fel de ajutor sau sprijin din partea autorităţilor pentru aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecţie sanitare și nici perspective în această direcţie nu există.

În alte state europene, se acordă subvenţii pentru sprijinirea reluării activităţilor în cabinetele dentare în condiţiile pandemiei cu noul coronavirus.

Conform protocolului impus, între doi pacienţi este obligatorie o procedură de dezinfectare a cabinetului, a suprafeţelor și a spaţiilor. Această procedură se efectuează pe parcursul a minimum 20 de minute.

În acest fel, timpul alocat unui pacient, respectiv unui tratament stomatologic crește considerabil. De asemenea, trebuie luat în calcul timpul necesar echipării și dezechipării personalului cu echipamentul de protecţie suplimentar.

Pacienţii sunt și ei echipaţi cu halate, bonete, mască și protecţie de încălţăminte de unică folosinţă. Odată cu creșterea siguranţei pacienţilor și a personalului medical, randamentul timpului de lucru se reduce substanţial, raportat la actul stomatologic în sine.

O creștere semnificativă a preţurilor la serviciile stomatologice este, așadar, inevitabilă, iar durata acestei situaţii este nesigură. Creșterea preţurilor va însemna o reducere și mai mare a accesibilităţii populaţiei la servicii medicale stomatologice.

Pentru o ţară care are cei mai mari indicatori de morbiditate prin îmbolnăviri stomatologice din UE, impactul este important.

Poate acum vor înţelege politicienii că promovarea sănătăţii orale, respectiv a unor programe de profilaxie stomatologică este necesară. Dacă acum nu este bine, să facem să fie bine în viitor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe