Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Pandemia trece, efectele ei rămân

Viața Medicală
Conf. dr. Horia BUMBEA vineri, 18 iunie 2021

Pandemia a schimbat dramatic lumea în care trăim. Majoritatea pacienţilor cu COVID-19 s-au vindecat, există totuși un număr important de decese, reprezentând peste 2% dintre cei infectaţi.

postcovidVorbim, din păcate, și despre complicaţii la distanţă de momentul infecţiei. Surprinzător, chiar la pacienţi cu formă ușoară de boală, s-au descris simptome persistente de dispnee, tuse, dureri toracice, mialgii, artralgii sau fatigabilitate. Alte simptome remanente descrise includ depresia, tulburările cognitive, cefaleea sau palpitaţiile.

Studii recente au descris absenţa oricăror simptome doar la cel mult 20% dintre pacienţii externaţi după infecţia cu SARS-CoV-2, la peste două luni de la boală. Aproximativ o treime prezentau 1-2 simptome, în timp ce peste jumătate dintre ei prezentau încă cel puţin trei simptome.

Mai mult, calitatea vieţii a fost afectată de aceste simptome la aproape jumătate dintre respectivii pacienţi. La pacienţii care au fost internaţi în unitatea de terapie intensivă, proporţia pacienţilor cu simptomatologie remanentă a depășit două treimi.

Complicaţiile cronice descrise după infecţia cu SARS-CoV-2 afectează mai ales sistemul respirator, cardiovascular, renal și neurologic. De exemplu, la nivel respirator, au fost descrise modificări imagistice vizibile la examenul CT, alterarea testelor funcţionale pulmonare, cu scăderea DLCO și capacitate musculară redusă.

La nivel cardiologic, peste două treimi au prezentat alterarea funcţiei cardiace, circa 60% având inflamaţie miocardică activă, indiferent de bolile asociate preexistente sau de severitatea infecţiei. Aceste modificări au fost descrise inclusiv la persoane în formă fizică bună, cu antrenament sportiv, și chiar dacă boala lor COVID-19 a fost asimptomatică.

Din punct de vedere neurologic, cele mai frecvente simptome ale bolii au fost cele olfactive, întâlnite la peste 90% dintre cazuri, iar recuperarea completă a fost descrisă doar la două treimi dintre aceștia. De asemenea, au fost descrise modificări cognitive și de memorie, tulburări ale somnului, depresie sau anxietate remanente după infecţia cu noul coronavirus.

Rămân și ipoteze de creștere a riscului pentru apariţia carcinoamelor, în special pulmonare, care vor fi sau nu probate în următorii ani. Astfel, deși avem speranţa că omenirea va trece peste pandemie în viitorul apropiat, pericolele și consecinţele acesteia se pare că sunt mult mai mari, iar cei care au avut o infecţie cu SARS-CoV-2, chiar asimptomatică, ar putea avea nevoie de tratament adecvat consecinţelor pe termen lung, din cauza complicaţiilor.

Etichete: conf. dr. Horia Bumbea pandemie covid complicatii covid long COVID simptome postcovid SARS-CoV 2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.