Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Paradoxul

Viața Medicală
Dr. Vasile IVAN marţi, 17 decembrie 2013
   În mod obişnuit, sunt de acord cu Pitagora, când spune: „Să socoteşti cuvântul lucrul cel mai sacru după gândire“. Cu alte cuvinte, mai întâi, să gândeşti.
   Cu ceva ani în urmă, şeful statului a anunţat prin televiziuni măsura drastică a amputării veniturilor salariale ale bugetarilor cu 25%. Măsura s-a asociat cu reduceri de personal, comasări de spitale, reduceri de paturi de spital, scumpiri la carburanţi, gaze naturale, electricitate etc. Era criză financiară globală, erau necesare măsuri de austeritate. Românii „au mârâit“, angajaţii din sistemul de sănătate au ales starea de silenţium.
   Guvernul şi legiuitorii actuali au considerat, după o „profundă cugetare“ în opoziţie, că puteau fi găsite alte căi de ocolire (ieşire din criză). Drept urmare, veniţi la putere de un an şi jumătate, au decis repunerea în drepturile salariale a bugetarilor, indexarea salariilor şi a pensiilor în raport cu inflaţia, mai nou acordarea unor burse medicilor rezidenţi etc. Surprinzător însă, după măsurile de „relaxare“, am devenit foarte vocali, în timp ce la măsurile „punitive“ am înlemnit. Este un paradox.
   Surprinzător este faptul că, în faţa acestui paradox, medicii politicieni nu au nicio poziţie. Sunt încă o dată nevoit să-i dau dreptate lui Pitagora când spune: „Crotonieni! Închideţi uşa magistraturilor pentru cei ce se pricep la anatomie. E primejdios să încredinţezi sceptrul puterii unor mâini obişnuite cu scalpelul“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.