Newsflash
OPINII

Paradoxul medicului de familie roman

de Dr. Valentin PANTEA - sept. 16 2022
Paradoxul medicului de familie roman

Când vine vorba de sistemul medical din România, teoria și realitatea sunt complet diferite. Sistemul medical pare că nu are încredere în pregătirea medicului de familie, iar dacă lucrurile vor rămâne așa, deficitul de medici de familie se va accentua.

pentru pantea

De când am absolvit facultatea și până în prezent am tot învăţat și știu că încă mai am de învăţat, c-așa-i în medicină. Dar nu mă plâng de această provocare continuă, ci de faptul că sunt obligat să învăţ și ceea ce nu aș vrea să învăţ. De exemplu, am învăţat că una este medicina și altceva este sistemul medical.

Concret: în facultate am învăţat că, de exemplu, pentru stabilirea unui diagnostic pot solicita și investigaţii CT sau RMN, doar că în practica medicală nu am voie să trimit pacientul pentru CT sau RMN decât pe banii lui. Sau că tratamentul unei afecţiuni se face cu un anume medicament, dar pe care eu, medic de familie, nu-l pot prescrie decât pe banii pacientului.

Din păcate, de prea multe ori sunt nevoit să-i spun pacientului „matale ai nevoie de medicamentul X, dar eu nu ţi-l pot scrie compensat; așa că fă matale bine și du-te până în oraș la un «specialist» care să-ţi facă prima reţetă și să-mi dea o scrisoare medicală ca să pot să-ţi continui tratamentul”.

„Protocoale” și protocoale

Și asta se întâmplă pentru că sistemul medical românesc excelează în „protocoale” *, ** și #. Am scris „protocoale” pentru că aceste constrângeri nu sunt adevărate protocoale medicale, ci niște „protocoale” administrative care au rolul de a economisi banii CAS. La o verificare rapidă a sistemelor medicale moderne, se poate observa cu ușurinţă absenţa acestor protocoale.

Și-atunci, ca medic de familie, te trezești că România, ţara care te-a școlit și certificat ca medic de familie, nu are încredere în tine și-n pregătirea ta, că mai multă încredere în tine au cei din UE, care-ţi permit să investighezi și să tratezi pacientul așa cum ai învăţat în facultate.

Recent, o studentă la Medicină în anul V spunea că studenţii optează pentru specialităţi fără controale, cu finanţare bună și timp liber pentru distracţie și familie. Partea bună e că studenta visează să facă medicină în România. Partea negativă e că,  dacă mergem pe același trend, deficitul de medici de familie se va accentua. Și nimeni nu poate învinovăţi studenţii sau rezidenţii de faptul că medicina de familie nu este atractivă pentru ei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe