Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

PaRIS în România

Viața Medicală
Grațiela Iordache vineri, 12 august 2022

Din 2018, România participă, în calitate de membru asociat, la formatele de lucru specializate ale OCDE. ANMCS a fost desemnată să reprezinte ţara noastră în aceste formate de lucru.

sondajDe anul trecut suntem parte în proiectul PaRIS, o iniţiativă în domeniul raportării indicatorilor privind pacienţii.Calitatea serviciilor medicale și siguranţa pacientului reprezintă valorile fundamentale în jurul cărora se construiesc sistemele de sănătate centrate pe nevoile pacientului.

Cercetările medicale au identificat o strânsă legătură între rezultatele pozitive referitoare la experienţa pacientului și creșterea productivităţii organizaţionale și a nivelului de satisfacţie a anagajaţilor*.

Beneficiari ai proiectului

Apărut din nevoia de informaţii despre o zonă-cheie a sistemelor de sănătate-asistenţă medicală primară, PaRIS – Sondaj de opinie referitor la Indicatorii Raportaţi privind Siguranţa Pacientului – este un proiect iniţiat de Organizaţia de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care vizează creșterea siguranţei și satisfacţiei pacienţilor.

PaRIS este despre pacienţi și experienţa lor, dar și despre cei mai importanţi factori ce contribuie la succesul unui sistem de sănătate centrat pe pacient: medicii de familie.

Proiectul își propune să afle informaţii despre: (1) experienţa pacienţilor în asistenţa medicală primară (accesibilitatea, coordonarea îngrijirii și comunicarea furnizor-pacient) și (2) evaluarea pacienţilor referitoare la rezultatele îngrijirii (calitatea vieţii, bunăstarea fizică și psihologică). De asemenea, proiectul permite efectuarea de comparaţii internaţionale.

Rezultatele PaRIS sunt utile: factorilor decizionali pentru elaborarea de politici publice eficiente, pacienţilor, ce pot influenţa deciziile care îi privesc, și furnizorilor de servicii medicale primare, care pot identifica modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor oferite.

Proiectul este implementat în 21 de ţări, fiind coordonat de un consorţiu specializat în cercetarea asistenţei medicale primare, a experienţei și rezultatelor îngrijirii pacienţilor, format din cinci parteneri: NIVEL, Ipsos MORI, Universitatea din Exeter, Avedis Donabedian Institute și
OptiMedis A.G.

A început testarea în teren

Din anul 2018, România participă în calitate de membru asociat, prin intermediul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate ( ANMCS), la formatele de lucru specializate ale OCDE.

În anul 2021, prin HG 534/2021, a fost aprobată participarea României la proiectul PaRIS (https://anmcs.gov.ro/web/proiect-paris/), iar ANMCS a fost desemnată ca implementator al acestuia.

În România s-a finalizat pregătirea chestionarelor ce vor fi aplicate medicilor de familie și pacienţilor și etapa de asigurare a cerinţelor legislaţiei naţionale și internaţionale aplicabile protecţiei datelor personale. Între 1 și 31 august se implementează faza de testare în teren.

Această fază presupune contactarea unui număr de 125 de medici de familie și a 6.250 de pacienţi cu vârsta de peste 45 de ani care au apelat la medicul de familie cel puţin o dată în ultimele șase luni.

Având în vedere accesul la internet și competenţele digitale ale respondenţilor, în implementarea sondajului se vor folosi atât canalul online, cât și cel al formatului scris. Faza de implementare a sondajului principal se va desfășura în România în semestrul I al anului 2023.

Participarea României la proiectul PaRIS contribuie la atingerea standardelor OCDE în domeniul asistenţei primare și oferă șansa medicilor de familie și pacienţilor selectaţi să participe în mod direct la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale.

Citiți și: Asigurarea voluntară de sănătate

*Bienassis, K., et al. (2020), „Culture as a cure: Assessments of patient safety culture in OECD countries”, OECD Health Working Papers, No. 119, OECD Publishing, Paris (https://doi.org/10.1787/6ee1aeae-en).

Etichete: paris ANMCS servicii medicale medici de familie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.