Newsflash
OPINII

Păstrarea bunăstării mintale în pandemie

de Roxana HAINAGIU - sept. 10 2021
Păstrarea bunăstării mintale în pandemie

Construirea rezistenţei la lucrătorii din domeniul sănătăţii poate servi ca factor de protecţie împotriva rezultatelor negative legate de locul de muncă, inclusiv epuizarea, anxietatea și depresia.

sanatate mentalaPersonalul medical se află de mai bine de un an și jumătate în prima linie a răspunsului la pandemia de COVID-19. Pentru ei, păstrarea bunăstării mintale în aceste situaţii care evoluează rapid și capacitatea de a gestiona riscul de depresie, anxietate sau epuizare rămân o provocare majoră.

Construirea rezistenţei la asistenţi medicali și alţi lucrători din domeniul sănătăţii poate servi ca factor de protecţie împotriva rezultatelor negative legate de locul de muncă, inclusiv epuizarea, anxietatea și depresia, și poate îmbunătăţi rezultatele pacienţilor.

Având în vedere provocările pandemiei și efectul asupra lucrătorilor din domeniul sănătăţii, este imperativ ca liderii și instituţiile din domeniu să înţeleagă starea actuală a rezistenţei și epuizării lucrătorilor din domeniul sănătăţii.

Un studiu* publicat în august 2021 a arătat că mai mulţi factori sunt în mod semnificativ asociaţi cu un nivel ridicat de rezilienţă.

Printre aceștia se numără: percepţia pozitivă asupra capacităţii de a înţelege nevoile de suport emoţional ale personalului medical în timpul pandemiei, credinţa că există suficiente resurse educaţionale referitoare la îngrijirea pacienţilor cu COVID-19, percepţia pozitivă referitoare la suportul adecvat primit din partea managerilor direcţi, percepţia pozitivă referitoare la politica de redistribuire a personalului și un grad mai ridicat de siguranţă psihologică.

Intervenţiile care vizează consolidarea rezistenţei la lucrătorii din domeniul sănătăţii pot contribui la scăderea ratelor de epuizare, îmbunătăţind astfel siguranţa pacienţilor și reducând infecţiile dobândite în spitale și erorile în administrarea de medicamente.

Subiectul a fost inclus pe agenda celei mai recente Adunări Mondiale a Sănătăţii, continuând să fie analizat prioritar de experţii OMS. La 23 septembrie 2021, comitetul de specialiști ai OMS va organiza o dezbatere cu tema Protejarea sănătăţii mintale a cadrelor medicale în care se vor aborda problemele privind sănătatea mintală cu care se confruntă profesioniștii din domeniul sănătăţii și măsurile ce pot fi luate în această privinţă.



Notă autor:

*Well-Being and Resilience Among Health Care Workers During the COVID-19 Pandemic: A Cross-Sectional Study Lindsay Thompson Munn 1, Tsai-Ling Liu, Maureen Swick, Robert Rose, Britney Broyhill, Luci New, Michael Gibbs

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe