Newsflash
OPINII

Pe-afară e vopsit gardul...

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - iul. 24 2020
Pe-afară e vopsit gardul...

Vorbesc, cu o ușoară vină, doar despre ceea ce am trăit eu: iată-mă cu un buletin COVID pozitiv în mână bătând la poarta aceluiași spital.

De ce nu ne mai facem bine? Ar fi multe motive, plecând de la lideri de partid, guvern și de stat care spun una și fac alta. Chestia cu nepurtatul măștii este doar ceea ce se vede. Nu ne facem bine din proiectare! Proiectăm fatalist. Știţi, Mioriţa… Și ne purtăm ca atare.

Vorbesc, cu o ușoară vină, doar despre ceea ce am trăit eu. Cine a citit Viaţa Medicală de săptămâna trecută ar fi putut vedea articolul scris de mine despre experienţa deloc înălţătoare a unui coleg de facultate, medic internist într-un spital COVID de provincie. Cum Dumnezeu nu bate cu parul, nici nu s-a uscat cerneala în ziar și iată-mă cu un buletin COVID pozitiv în mână bătând la poarta aceluiași spital. Acolo, pentru câteva minute bune am avut parte de o experienţă rezonabilă. Oamenii și-au făcut decent și civilizat datoria și în câteva minute, cu o reţetă în cealaltă mână, eram lăsat la vatră.

        Cu DSP însă e o altă poveste. M-au sunat a doua zi să mă întrebe de sănătate. Și le-am spus. Erau interesaţi unde mă aflu, dacă am fost la spital, unde lucrez, care e situaţia membrilor de familie și cine e medicul meu de familie. Nu au fost DELOC interesaţi de locul, omul de la care aș fi putut lua virusul și nici de locurile și oamenii pe unde l-aș fi putut lăsa. Și asta nici măcar în contextul în care am întrebat în mod special despre ancheta epidemiologică. Ce declară miniștrii noștri, fie ei prim sau secretar de stat, nu prea are legătură cu ce se întâmplă în teritoriu.

        Nu a existat nici cea mai mică dorinţă de a afla dacă am întrebări sau neclarităţi cu privire la ce urmează să fac sau ce mi se întâmplă. Acum, eu nu am prea mari neclarităţi mulţumită faptului că mai înţeleg câte ceva și că oricând pot suna pe cineva competent pe subiect. Dar cum rămâne cu omul cu pregătirea medie? Cum rămâne cu cel total nepregătit? Și cum rămâne cu cel dezinformat? Cum crede Guvernul că se vor stinge aceste focare? Am verificat site-urile oficiale (MS, CNAS, CDC-ul românesc…) – informaţii neactualizate, nepractice, nepuse prin perspectiva omului aflat la necaz.

        Este cool să apară prim-ministrul în media declarându-le război celor care și-au cerut externarea sau celor care au avut tupeul să nu se mai interneze. Din punctul ăsta de vedere mă simt ușor ofensat de atitudinea autorităţilor. În cele din urmă am economisit niște resurse care pot fi direcţionate către cazuri mai grave. Apoi am cruţat personalul medical de posibilitatea de a se infecta de la mine; plus redirecţionarea atenţiei lor către cazuri mai demne de atenţie. Iar eu am stat în pacea mea rurală cu adevărat vindecătoare. Este un război acolo unde nu ar trebui să fie.

        Sută la sută din răcelile pe care mi le amintesc au fost mai serioase decât ceea ce am trăit în ultimele cinci zile. Practic, dacă virusul nu era așa vedetă, ar fi trecut neobservat. Sper să nu mânii din nou Divinitatea cu scrierile mele. Ieri am iniţiat un dialog electronic cu DSP. Prea devreme să mă declar victorios, dacă nu apare ceva prea rău vă voi ţine la curent cu vitejiile Guvernului în tranșeele pandemiei văzute prin ochi de pozitiv!

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe