Newsflash
OPINII

Pentru a deveni un maestru în chirurgie

de Dr. Vasile IVAN - iul. 11 2013
Pentru a deveni un maestru în chirurgie

   Chirurgia este una din disciplinele cele mai frumoase din nomenclatorul profesiunilor medicale. Cel care se decide să acceadă în această specialitate e necesar să cunoască de la început vorbele lui Cicero, „în orice meşteşug sau preocupare intelectuală, în orice ştiinţă, sau chiar în virtute tot ceea ce este foarte bun este foarte rar“. În practicarea chirurgiei sunt necesare voinţă, putere de muncă, dorinţa de asimilare a cunoştiinţelor despre tot ce ţine de boli şi tot ce ţine de homeostazie. Scopul chirurgiei este acela de restabilire a homeostaziei prin manevre, manopere şi tehnici chirurgicale. Cel care e decis pentru chirurgie trebuie să fie cutezător, talentat, intuitiv, inovativ, să aibă simţ estetic şi, mai presus de toate, să aibă har. Este util să fie prieten cu Platon şi Socrate în aprecierea binelui şi răului: „iată de pildă trupul omenesc, luat ca atare; el ar putea fi socotit nici-bun-nici-rău; binele pentru el e sănătatea, răul e suferinţa adusă de boală“ (Platon, „Lysis“ – Eseu de C. Noica). Prin extensie, este utilă cunoaşterea ontică a mai-puţin-răului şi a mai-mult-răului. Răbdarea şi altruismul sunt calităţi ce pot exista apriori sau se pot deprinde prin învăţare, mimetism. Mulţumirea de sine, dacă devine autosuficienţă, întrerupe calea devenirii de mare chirurg, maestru în chirurgie. Spre a deveni cu adevărat maestru în chirurgie este necesar sa fii mai presus de orice manifestare a mândriei, orgoliului ori invidiei (sfere de cuprindere diferite). Azi, chirurgia se desfăşoară în echipă, nu de unul singur într-un turn de fildeş. A şti să apreciezi fiecare membru din echipă, în chirurgie este foarte mare, înseamnă să ai mai mulţi prieteni decât neprieteni. Frica, teama, aprehensiunea, poltroneria, sinonime cu sfera diferită de cuprindere, în chirurgie înseamnă decesul profesional. Etica şi deontologia medicală sunt un ghid permanent în buna înţelegere şi desfăşurare a activităţii chirurgicale. Pentru adevărata devenire sunt necesari în jur de 12–15 ani de „ucenicie“ chirurgicală. Abia după o astfel de perioadă înţelegi şi trăieşti o adevărată emoţie estetică după fiecare intervenţie chirurgicală. Orice operaţie se transformă în act de creaţie, în artă. Îl înţelegi cu adevărat pe Augustinus când zice: „În cele necesare – unitatea, în cele îndoielnice – libertatea, în toate – iubirea“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe