Newsflash
OPINII

Pentru cei ce ţin Lumina aprinsă

de Dr. Vlad STROESCU - ian. 4 2019
Pentru cei ce ţin Lumina aprinsă

Nu toţi oamenii au luxul de a se opri din ce fac, la propriu, de a uita de serviciu și de a se refugia în căldura familiei, când vin sărbătorile.

Unii dintre noi au fost de gardă și anul acesta, ca în ultimii cinci, zece sau douăzeci de ani. Sunt ușor de recunoscut, își poartă cearcănele cu același amestec de naturaleţe și greutate cu care își poartă halatul alb.
Psihiatria, specialitatea mea, nu e una care să fie mai puţin solicitată de sărbători: nefericirea, durerea, furia, teama, singurătatea, toţi demonii vechi devin în perioada aceasta mult mai greu de suportat. Telefonul îmi sună zilnic de multe ori, chiar și când le spun copiilor mei povești cu Moș Crăciun. Dar nu mă plâng, eu am darul de a fi lângă copiii mei, fizic, în serile acestea. Și chiar dacă nu mă pot desprinde cu totul de barajul împotriva suferinţei la care trudesc în zilele lucrătoare, sunt acasă, lângă brad, ascult colinde, miroase a vin fiert și cozonac.
E sărbătoare peste tot în jur. Dar nu pot să nu mă gândesc că e mai multă sărbătoare acolo, cu voi, la camera de gardă, decât în petrecerile vesele ascunse după zidurile gri și nedecorate din micul meu oraș sociopat. Pentru că, dintotdeauna, Crăciunul și toate celelalte sărbători din miezul greu al iernii au însemnat aprinderea luminii împotriva întunericului, afirmarea vieţii împotriva morţii, a speranţei împotriva disperării. Cumpăna dintre ani, când ziua începe să crească iar, e simbolul miliardelor de cumpene ascunse, intime, individuale, din fiecare dintre noi. Unii oameni își întâlnesc propria cumpănă, de viaţă și moarte, boală și sănătate, speranţă și disperare, chiar acum, în timp ce noi ridicăm paharele. Și, datorită vouă, nu sunt singuri. Așa că paharul meu e pentru voi, cei care nu aţi sărbătorit Crăciunul, ci l-aţi înfăptuit. Pentru doctorii care nu au avut concediu de sărbători nici anul acesta. Pentru cei ce ţin Lumina aprinsă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe