Newsflash
OPINII

Percepţia autorităţilor şi a societăţii

de Dr. Constantin BOGDAN - iul. 13 2012
Percepţia autorităţilor şi a societăţii
   Deşi problematica îmbătrânirii e considerată de unii „o problemă gravă a societăţii contemporane“, „un flagel“ (?!) chiar, evident că astfel de calificative nu-şi au rostul. Ar putea trimite la concluzii absurde: interzicerea acestui flagel al îmbătrânirii sau eliminarea bătrânilor din societate, deşi 2012 a fost declarat de Comisia Europeană şi Consiliul Europei Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Societatea noastră nu pare să aibă reacţii adaptate, pozitive, construc­tive, iar scuza posibilă că avem multe alte probleme cu care ne confruntăm, (un clişeu) nu este suficientă.
   În urmă cu un an, semnalam – în pre­mieră – ceea ce comunitatea internaţio­nală hotărâse: ziua de 15 iunie să fie consacrată ca Ziua mondială a luptei împotriva relelor tratamente aplicate persoanelor vârstnice. Deşi această zi este marcată în lume din 2006, la noi evenimentul rămâne încă ignorat. Anul trecut, m-am angajat direct în promo­varea acestei zile, prin semnalarea, între altele, către două organisme ce ar fi trebuit, potrivit misiunii lor, să se implice: Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice (rămas fără nicio reacţie) şi Consiliul Naţional împotriva Discriminării (care a răspuns invitaţiei de a participa la o masă rotundă); s-au adăugat două emisiuni la radio şi articolul publicat în săptămânalul „Viaţa medicală“. Ar fi fost de aşteptat ca, anul acesta, luând în seamă şi cele decise de organismele europene, să apară reacţiile aşteptate şi necesare, atât din partea autorităţilor, cât şi a societăţii civile.
   E bine, totodată, să se ştie că există şi funcţionează instituţii de monitorizare a relelor tratamente asupra persoanelor vârstnice. Între acestea, o reţea inter­naţio­nală foarte activă – International Network for the Prevention of Elder Abuse (INPEA), a cărei misiune este „să dezvolte, prin colaborare internaţională, abilităţile pentru a recunoaşte şi a răspunde la abuzurile asupra vârstnicului oriunde acestea ar apărea“.
   Mai trebuie cunoscut că adunarea mondială ONU consacrată îmbătrânirii, care a avut loc la Madrid, în 2002, a hotărât că abuzul asupra persoanelor vârstnice este o problemă de sănătate publică ce impune măsuri adaptate de prevenire, protecţie şi combatere, necesar a fi întreprinse de guvernele ţărilor membre.
   În sfârşit, relele tratamente, care includ o paletă largă de atitudini – abuzuri diverse, chiar violenţă, discri­minări, stigmatizări, excludere socială şi familială, nerespectarea dreptului la decizie şi a celui de a avea opinii proprii, nerespectarea dreptului la consimţ­ă­mânt, deposedarea abuzivă de bunuri etc. –, beneficiază în majoritatea ţărilor de instanţe de monitorizare şi de apel, unde persoanele abuzate se pot adresa.
   Societatea contemporană tinde să valorizeze exclusiv tinereţea, prosperi­tatea, feri­cirea şi să nege sau să respingă bătrâ­neţea, boala, handicapul, deşi acestea din urmă sunt şi ele parte a existenţei umane. Percepţia din prezent este majoritar negativă, de la acceptare (neutră, care nu implică neapărat solida­ritate, empatie, ajutor) la integrare (rară), la ignorare, stigmatizare, discriminare, abuz şi violenţă, inclusiv violenţă civică, aceste din urmă percepţii negative fiind, din păcate, dominante.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe