Newsflash
OPINII

Pericolul naraţiunii unice

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - nov. 19 2021
Pericolul naraţiunii unice

În multe state americane și europene se duc adevărate bătălii între taberele pro- și anti-avort, pe stradă și în instanţe.

cecily strong snl clownPresa, după vântul nou ce suflă dinspre America, insistă mai mult pe dreptul femeilor de a decide asupra corpului lor, scrie despre politici care restricţionează dreptul la avort și nu manifestă nicio preocupare faţă de acel suflet ce înconjoară ghemușorul de celule cuibărit în pântece. Se dorește răsturnarea vechilor naraţiuni despre avort.

Reviste știinţifice acordă spaţii ample studiilor în care se critică mișcarea „pro-life” și se încurajează analizele „pro-choice”. Grupuri de cercetătoare concluzionează că este necesară o reprezentare diferită și consecventă a avortului în mass-media, deoarece multe informaţii și experienţe despre sexualitate ori asistenţă medicală sunt transmise și absorbite de public prin aceste medii.

Doresc a li se acorda femeilor care decid să-și întrerupă sarcina o mai mare vizibilitate și să se schimbe imaginea stereotipă, constant prezentată în presă și în filme, că doar adolescentele și femeile cu o anumită situaţie financiară se gândesc să avorteze, când, de fapt, majoritare sunt femeile care au unul sau mai mulţi copii și care se află într-o relaţie stabilă cu un partener de viaţă.

Advancing New Standards in Reproductive Health a publicat, la finele anului 2020, un studiu despre reprezentarea avortului pe ecrane, „Abortion on screen”, care arată o „scădere a intrigilor despre avort în televiziune – 31 în 2020, faţă de 43 în 2019 –, dar o creștere remarcabilă a acestora în filme – 13 în 2020, comparativ cu 3 în 2019”.

În 2020, dintre personajele femei care au recurs la soluţia întreruperii de sarcină în film, 73% au fost albe, o treime erau adolescente și niciuna nu era deja părinte.

Reconceptualizarea avortului

Activistele susţin că societatea trebuie să-și orienteze privirea înspre libertatea femeilor de a decide pentru ele sau înspre decizia parentală, și că nu ar trebui portretizate continuu martiriul și frumuseţea maternităţii.

Scriitoare, coautoare a piesei despre avort „One in 3”, om de televiziune și luptătoare civică pentru libertarea avortului, Merritt Tierce consideră că drepturile reproductive trebuie să devină realitate, iar femeilor trebuie să li se asigure atât servicii medicale pentru avort, cât și sprijin emoţional și financiar.

Ba, mai mult, insistă pe o reconceptualizare a avortului: de a fi privit ca „un act de iubire”. Pentru persoanele sau familiile care sunt deja părinţi și care simt că nu pot face faţă apariţiei altui copil, „ceea ce motivează acestă decizie este dorinţa de a oferi copiilor pe care îi au deja cea mai bună viaţă posibilă”, susţine Tierce într-un interviu.

În 2014, Emily Letts, tânără consilier pentru avort la Cherry Hill Women’s Center din New Jersey, când a aflat că este însărcinată, a decis că își va întrerupe chirurgical sarcina și, mai mult, a și filmat procedura, realizând ulterior un clip. Acesta nu doar că a devenit viral, ci a câștigat competiţia video „Stigma Busting” organizată de Abortion Care Network.

O inspirase un material postat în anul 2010 pe YouTube de cea care se descria „Angie the Anti-Theist”, mamă a unui copil cu autism, care s-a filmat administrându-și pilula RU486, în dorinţa de a încuraja femeile să recurgă la avort medicamentos – și chiar dacă a primit ameninţări cu moartea în urma publicării înregistrării, și-a continuat „misiunea” educativă. Emily Letts a vrut să arate că avortul chirugical „nu a fost înfricoșător și că există o poveste pozitivă despre avort”.

După publicarea pe Facebook, persoane cu care nu vorbise niciodată au început să-și scrie propriile povești despre avort, experienţe repovestite online ce par cathartice: „A fost o femeie care mi-a trimis un mesaj spunându-mi că a făcut un avort în acea săptămână și că era afectată de vinovăţie. Iubitul ei a numit-o ucigașă, dar ea a spus că își revine bine și a apreciat videoclipul. O altă femeie mi-a spus că a avut un avort spontan și că datorită videoclipului meu a simţit că poate să vorbească despre asta. Toate aceste lucruri au început să se reverse din mesajele femeilor. (…) femeile care vin la clinică extrem de decise în a avorta spun că se simt vinovate pentru că nu se simt vinovate. Chiar dacă știu 110% că aceasta este cea mai bună decizie pentru ele”.

Trivializarea unui subiect medical, etic și spiritual

Trupe de teatru se înfiinţează și sunt găzduite în instituţii cu tradiţie și pun în scenă piese în care avortul este privit dintr-o perspectivă comică, iar unele televiziuni americane invită femeile să vorbească despre cât de libere se simt după avort.

Voi aminti doar încercarea de a prezenta avortul cu umor, în cadrul Saturday Night Live, de către Cecily Strong, care joacă rolul „Goober the Clown”, intervenţia ei dorindu-se a fi o ridiculizare a legislaţiei din ce în ce mai restrictive despre avort din SUA și o privire, evident stângistă și prin ochelari de clovn, a retoricii anti-avort.

Pe TikTok circulă multe filmuleţe în care dudui de toate felurile încearcă să pară comice înainte, în timpul și după ce au decis să avorteze... Evident că pot să se exprime, „abdomenul le aparţine”, ca să citez un slogan mai vechi, și că poveștile din viaţa reală merită să fie spuse, dar comicul de proastă calitate pe care-l folosesc trivializează un subiect medical, etic și spiritual.

A 78-a ediţie a celui mai vechi festival de film din lume de la Veneţia a acordat Leul de Aur producţiei cineastei Audrey Diwan, „L’Événement”, despre avorturile ilegale din Franţa anilor ’60, adaptare a romanului autobiografic omonim al Anniei Ernaux.

Demonizarea sau portretizarea în fiinţe fără moralitate, nepăsătoare și insensibile a tinerelor sau a femeilor care aleg, din diverse motive, să apeleze la un anume tip de intervenţie medicală abortivă nu este recomandată, ci înţelegerea și acceptarea deciziei acestora și încurajarea lor de a vorbi deschis despre procesul prin care au trecut.

Nu putem să mai adăugăm încă o separare, peste cea deja existentă în societate: femeile care au copii vs. femeile care nu au copii/femeile care avortează. Și așa umanitatea e pusă de o vreme în colţuri diferite și invitată (incitată), de sunetul gongului, la luptă și sfâșiere reciprocă.

Citiți și: Rata avorturilor din România, dublă faţă de media europeană

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe