Newsflash
OPINII

Pericolul uniformizării

de Conf. dr. Horia BUMBEA - mai 11 2018
Pericolul uniformizării
    Constatăm de mai mult timp că se vorbește despre salarizarea medicilor în mod excesiv. Ceea ce nu pare să fie decât în defavoarea medicilor, prin saturarea opiniei publice, și, inexorabil, prin trecerea în derizoriu a problemelor de fond ale personalului medical, precum și prin denaturarea creșterii salariale actuale și așezarea ei conform pregătirii profesionale. Această așezare elimină situația paradoxală în care un medic este plătit mai puțin decât o asistentă.
    Același prejudiciu îl aduc discuțiile interminabile pe tema sporurilor, mecanism de reglare a unor deficiențe ale sistemului. În prezent, acest mecanism denaturează grav modul de salarizare în interiorul aceleiași bresle, tot prin menținerea unei mentalități învechite și a lipsei de claritate. El impune o situație care nu se regăsește în niciun sistem public de sănătate european.
    Asistăm în prezent la revitalizarea unor opinii care induc falsa idee că pacienții nu beneficiază de servicii medicale corecte în sistemul public pentru că sunt orientate către cele private. Nu putem nega unele practici de acest fel, dar dacă generalizezi acest lucru nu faci decât să induci o falsă problemă. În fond, există un cod deontologic al profesiei medicale, care penalizează aceste practici și impune alegerea celei mai bune îngrijiri medicale.
    La art. 25 alin (2), codul deontologic spune că: „Dacă medicul nu are suficiente cunoștințe ori experiența necesară pentru a asigura o asistență medicală corespunzătoare, acesta va solicita un consult adecvat situației sau va îndruma bolnavul către un astfel de consult la o altă unitate medicală. Aceleași dispoziții se vor aplica și în cazul în care dotarea tehnică și materială a unității în care are loc consultul sau intervenția medicală nu este adecvată consultului, stabilirii diagnosticului sau intervenției medicale”.
    Apoi, dacă limitezi activitatea medicului doar la sistemul public, care uneori nu are capacitatea de a oferi cea mai bună îngrijire pacientului, ataci independența profesională a medicului. În acest caz, același cod deontologic spune (art. 6): „Medicul este dator să stăruie și să-și apere independența sa profesională, fiind interzisă orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale, de rațiuni de rentabilitate economică sau de ordin administrativ”. Pe de altă parte, trebuie să nu uitam că: „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupației, precum și a locului de muncă este liberă”. Este un drept constituțional.
    Trecând peste premisa falsă a acestei idei, de a „lega” medicul de sistemul public sau privat de sănătate, reamintim faptul că medicul trebuie să aibă și el acces la mijloacele care îi permit să îndeplinească un act medical corect, de înaltă performanță. În unele situații, sistemul privat de sănătate poate aduce mult mai repede unele mijloace la îndemâna medicilor. Să nu uităm și de rigiditatea sistemului de achiziții publice, care privează de multe ori pacientul de primirea tratamentului optim.
Împiedicarea medicilor de a avea acces la efectuarea unui act medical de calitate, pe care nu îl pot desfășura de multe ori decât în mediul privat, duce la creșterea exodului medicilor. O cauză de emigrare a medicilor, identificată în sondajul efectuat de CMMB, este și lipsa infrastructurii pentru asigurarea unui act medical de calitate.
    Sunt convins că există mulți profesioniști care doresc să efectueze proceduri deosebite, performante. Este necesar însă ca această opțiune să fie accesibilă. Văzând aceste tendințe, ai impresia că plutește peste noi umbra Înaltei Vrăbii din serialul „Urzeala tronurilor”, care parcă vrea să uniformizeze acordarea serviciilor medicale chiar în detrimentul accesului la servicii medicale de calitate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe