Newsflash
OPINII

Perspective noi asupra malpraxisului medical

de Drd. Rareș Voroneanu - feb. 24 2023
Perspective noi asupra malpraxisului medical

Practicarea medicinei defensive este o reală problemă în sfera medicală, iar principalul aspect care conduce spre această strategie este chiar cadrul juridic existent.

pt voroneanu4Recent, am avut onoarea de a participa la o dezbatere care a adus faţă în faţă actori ai problematicii malpraxisului: profesioniști din domeniul sănătăţii, practicieni ai dreptului și pacienţi. Tema a fost legată de o nouă și necesară legislaţie care să reglementeze problematica malpraxisului.

Fără a încerca să comentez întreaga lege, căci dispoziţiile sunt numeroase și acest lucru nu și-ar găsi aplicabilitate, m-am gândit
să-mi exprim părerea asupra câtorva chestiuni pe această temă.

Poate una dintre cele mai importante probleme pe care dezbaterea le-a ridicat este despăgubirea la care pacientul este îndreptăţit în situaţia în care este victima unei erori medicale. Despre asigurarea de răspundere profesională am mai scris în alte numere ale săptămânalului „Viaţa
Medicală”. Vă îndemn chiar să studiaţi cu atenţie materialele respective.

Asigurarea nu reprezintă un premiu

Principala chestiune pe care reprezentanţii Colegiului Medicilor din România au subliniat-o a fost necesitatea de a contura un cadru juridic care să ajute pacienţii să primească dezdăunarea fără parcurgerea unui traseu în cadrul instanţelor de judecată.

Reglementarea are și părţi pozitive, și părţi negative. Fără îndoială, pacienţii care doresc doar „să se îmbogăţească fără justă cauză”, pretinzând că sunt victime ale cazurilor de malpraxis, nu trebuie incluși în această categorie.

Revenind, art. 2199 din noul Cod civil stabilește că „prin contractul de asigurare, contractantul asigurării sau asiguratul se obligă să plătească o primă asigurătorului, iar acesta din urmă se obligă ca, în cazul producerii riscului asigurat, să plătească o indemnizaţie, după caz, asiguratului, beneficiarului asigurării sau terţuluipăgubit”.

Acum, este important să înţelegem că asigurarea nu reprezintă un premiu, rolul ei este acela de a ajuta persoana aflată în nevoie
să-și compenseze cheltuielile. Dacă sunt daune materiale, acestea se acoperă pe baza dovezilor pe care pacientul le face, dar dacă sunt daune morale, aici deja suntem în prezenţa unui subiectivism.

În principiu, cuantumul acestora este stabilit de instanţa de judecată, însă în cazul în care despăgubirea nu se va mai acorda prin intermediul judecăţii, valoarea acesteia va trebui să fie determinată de părţi, printr-o înţelegere amiabilă.

Consider că ideea este bună, dar am anumite rezerve faţă de reușita acestor strategii. Vă spun și de ce. La momentul actual, victimele cazurilor de malpraxis cer sume foarte mari, chestiune care va pune atât asigurătorul, cât și medicul în faţa unei situaţii dificil de gestionat.

Medierea ar putea ajuta

Cum ar putea părţile să ajungă la o înţelegere în cazul în care victima erorii medicale va cere o sumă complet disproporţionată faţă de prejudiciul real? Mai mult, ce se întâmplă în cazul în care actorii nu se înţeleg? Vor ajunge în faţa instanţei de judecată, cu tot traseul care urmează. Sunt necesare mecanismele de mediere? Fără îndoială că da.

Acum nu foarte mulţi ani, medierea a reprezentat o procedură obligatorie pe care trebuia să o parcurgă persoanele care aveau de dedus o situaţie în faţa instanţelor de judecată. Însă, procedura aceasta a fost declarată neconstituţională. Cu toate acestea, în cazul în care s-ar găsi mecanisme eficiente, consider că apelarea la mediere poate fi un real ajutor atât pentru medic, cât și pentru pacient.

Este necesar ca și pacientul să fie informat despre ce înseamnă asigurarea, ce reprezintă sumele respective de bani. Nu consider că este în avantajul cuiva să vedem plata prin poliţa de asigurare ca fiind un premiu câștigat dintr-un ghinion.

Consider că prin informări ale pacienţilor, aceștia pot distinge în mod real ce este un caz de malpraxis, ce așteptări pot avea de la cei care despăgubesc, dar și ce înseamnă, pentru sistemul sanitar, un medic care este scos din sistem dintr-o greșeală pe cât de minoră, pe atât de scandaloasă pentru pacient.

Citiți și: Reacţii la propunerile CMR în problema malpraxisului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe