Newsflash
OPINII

Plângerea împotriva unui pacient agresiv

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 3 2021
Plângerea împotriva unui pacient agresiv

Faptele violente îndreptate spre personalul specializat din sistemul medical nu trebuie să rămână nepedepsite. Poate într-o zi, asemănător altor legislaţii, personalul medical se va bucura de o protecţie sporită din partea autorităţilor, astfel încât să existe și o politică de descurajare a comiterii unor asemenea infracţiuni.

        Când un profesionist al sistemului medical este agresat de un pacient ce s-a prezentat pentru îngrijiri de specialitate, trebuie știut că acţiunea penală nu va fi pusă în mișcare dacă nu există o plângere prealabilă a persoanei vătămate. Orice lovitură cu un corp străin, cu piciorul, mâna ș.a.m.d. reprezintă infracţiunea de „Loviri și alte violenţe”. Pedeapsa pentru această faptă este fie amenda (penală, nu contravenţională), fie privarea de libertate pe o perioadă de la 3 luni la 2 ani.

        Fapta va fi și mai gravă, iar limitele pedepsei vor fi majorate (de la 6 luni până la 5 ani) dacă leziunile provocate prin lovire au necesitat până la 90 de zile de îngrijiri medicale. Încadrarea va fi pe infracţiunea de „Vătămare corporală” dacă: lovirea presupune un număr mai mare de 90 de zile de îngrijiri medicale; a provocat o infirmitate; un prejudiciu estetic grav și permanent (pierderea unei urechi, spre exemplu); lovitura a pus în pericol viaţa persoanei.

        Și încă ceva: toate acestea se aplică în situaţia în care individul nu știe că victima este medic; dacă individul are cunoștinţă că a lovit un doctor, fapta va fi încadrată la ultraj.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe