Newsflash
OPINII

Plasmafereza sistemului românesc

de Dr. Damiana WEINBERGER-ZEANA - nov. 5 2015
Plasmafereza sistemului românesc
     La București, în zilele de 8 și 9 octombrie, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Academiei Române, a avut loc Conferința națională de plasmafereză. La eveniment au fost prezenți experți reputați în acest domeniu, începând cu profesorul Valery A. Voinov, din Petersburg. Acesta a menționat că în centrul în care își desfășoară activitatea au beneficiat de plasmafereză peste 3.000 de pacienți până în prezent. Cu acest prilej, profesorul Voinov a lansat și cartea „Plasmafereza“. Mi-am dorit enorm să-l cunosc personal și să lămuresc unele probleme privind utilitatea acestei tehnici în oftalmologie, specialitatea mea. Regretul ratării participării la această reuniune de prestigiu a fost compensat de faptul că, grație mijloacelor tehnice moderne, am putut viziona filmul manifestării. Aș sublinia calitatea elevată a comunicărilor acestui congres, demne de orice manifestare internațională.
     Plasmafereza își află utilitatea în toate specialitățile, putând salva vieți atunci când este aplicată corect și la timp. În România, există dotarea cu aparatura necesară acestei proceduri în toate centrele județene. În acest context, este regretabil că încă mai mor pacienți cu poliradiculonevrită, deși ar putea fi salvați prin această procedură miniinvazivă.
     Pacienții dislipidemici sever se înscriu, de asemenea, printre marii beneficiari ai procedurii, dar lista cuprinde și câteva alte sute de boli din diverse domenii medicale.
     În specialitatea pe care o practic, oftalmologia la interferență cu endocrinologia, am fost impresionată de lucrarea tinerei colege Mara Carsote, alături de intervențiile substanțiate ale lui Dan Perețianu. Nu mă aventurez în alte domenii, deoarece nu-mi permit o trecere în revistă exhaustivă, dar aș remarca prezentarea unei inovații tehnice valoroase, dubla filtrare plasmaferetică, expusă de grupul de cercetători de la Sibiu (M. Sava, A. S. Bereanu, I. Ilie).
     Mă așteptam ca marele amfiteatru al Academiei Române să fie arhiplin, cum s-ar fi întâmplat în oricare altă țară europeană, și îndeosebi în Germania, Olanda, Franța sau Elveția, mai cu seamă că intrarea nu a fost restricționată. Chiar și numai personalitatea profesorului Voinov ar fi trebuit să atragă mulțimi de studenți și de rezidenți, categorii care au lipsit cu desăvârșire, fapt remarcat și de prezidiu. Niciun doctorand în plasmafereză!
     M-a întristat faptul că, în România, plasmafereza nu este asigurată de Casa de Asigurări de Sănătate, așa cum este în Germania și, probabil, pretutindeni în Uniunea Europeană.
     Absolventă a Facultății de medicină din București, vizitez adesea România. Iar în toate vizitele mă întreb unde învață studenții, rezidenții și doctoranzii. Centrul național de documentare medicală (Biblioteca Centrală Medicală) este cea mai prestigioasă bibliotecă medicală din țară, însă aceasta nu pare frecventată de studenți sau rezidenți. Poate din cauza slabei înzestrări cu fond de carte și revistă. Nici programul de funcționare nu pare prea generos, centrul fiind închis în weekend.
     Există un contrast evident cu vestul Europei, dar nu numai. Biblioteca Facultății de Medicină din New York (Universitatea Columbia), fără a fi de talie națională, este pur și simplu asaltată de tineri. Iar programul este de 24 de ore din 24. Sălile centrului de documentare medicală din capitala României sunt dezolant de goale.
     Lipsa de interes are cauze multiple. Este cunoscut pretutindeni faptul că tezele de doctorat sunt pur și simplu plagiate, deci realizate fără efort, mai cu seamă în domeniul medicinii, poate cel mai puțin reformat sector universitar. Și aceasta din urmă este o cauză majoră a lipsei de interes. Calitatea prestației medicale este reflectată direct de nivelul de instruire individuală permanentă a medicilor, alături de interesul și calitatea corpului didactic medical din timpul studiilor. Sper, în interesul României, într-o redresare a ambelor laturi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe