Newsflash
OPINII

Povara mitului

de Dr. Vlad STROESCU - iul. 2 2021
Povara mitului

M-am obișnuit cu faptul că, pentru mine, ca medic, nu există concediu adevărat. Probabil că nici pentru dumneavoastră.

Mi-e mereu teamă să plec mai mult de câteva zile și, din acele zile, nu e vreuna în care să nu fiu sunat sau contactat de pacienţi vechi și noi sau chiar de necunoscuţi.  Într-o astfel de vacanţă adun multe intervenţii la distanţă, dintre care majoritatea ar putea fi amânate, dar două-trei mereu serioase, urgente.

Nu scap niciodată de nodul de anxietate din piept pentru mai mult de câteva minute binecuvântate. Dar, cum îmi spunea cineva deunăzi, singur mi-am ales calea asta. Și nu regret. Familia mă înţelege. Doar că nu pot să mă împiedic să nu văd în situaţia asta un deficit de putere și etică ale sistemului.

Medicii sunt exploatabili. Numărul nostru de ore suplimentare e aproape imposibil de calculat și adesea sub-plătit sau neplătit, în ciuda majorărilor de salarii din ultimii ani (care oricum interesează doar medicina publică).

Medicii nu pot spune Nu, când li se cere ajutorul. Nu pot face pe surzii. Nici nu putem să stăm de vorbă la telefon cu un om aflat în suferinţă și după aceea să ne întoarcem imediat la plajă și joacă cu copiii noștri, întrerupând modul de doctor printr-un buton.

Devenind medic, renunţi la o parte din tine, o dai de tot celorlalţi, lumii întregi. E un sacrificiu care nu doar că nu e vreodată suficient de corect apreciat, ci riscă să alunece spre abuz.

Sub nicio formă nu trebuie să cădem în capcana de a le atribui abuzul pacienţilor noștri. Ci sistemului care găsește foarte convenabil să te lase să muncești în plus, în loc să facă efortul de a deveni permanent funcţional.

Într-un sistem ideal, medicii nu ar trebui să fie „salvatori”, „eroi”, „apostoli”, nici alte figuri mitologice, pentru că oamenii nu pot duce povara mitului, se prăbușesc sub ea, se înrăiesc, se termină, își sting flacăra și mor. Ce încerc să spun e că, deși ești doctor pe viaţă, ai neapărată nevoie de minute, ore, zile în care să nu fii deloc doctor.

Ci doar un alt om care privește marea, adulmecă mirosul de măslini și iasomie, lasă soarele să îi ardă pielea și să îi inunde ochii și mintea, măsoară pământul cu pasul și găsește ușurare în propria lui mărunţime. Apoi să te poţi întoarce mai drept la răscruce de nenumărate drumuri, unde ţi-ai construit viaţa.

Vă doresc din inimă!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe