Newsflash
OPINII

Practica medicală itinerantă

Practica medicală itinerantă

Medicul a fost mereu un personaj important în comunitate. În societăţile moderne contemporane, medicii acordă îngrijiri în funcţie de ofertă și cerere, precum și de reglementările legislative.

stomatologPacientul este interesat să poată ajunge la medic atunci când are nevoie. De fapt, obiectivul comun este ca pacientul să se poată întâlni cu medicul. În acest context, vorbim despre accesibilitatea serviciilor medicale și de mobilitatea medicilor în practica lor profesională.

Medicina nu este un domeniu în care practica itinerantă să fie curentă. Odinioară, când medicii erau mult prea puţini, se putea întâlni frecvent practica medicală itinerantă. Nu departe de zilele noastre, funcţionau caravane medicale pentru unele categorii de servicii.

Cu totul excepţional, avem și în prezent așa ceva. Medicii lucrau de regulă în localităţile în care se stabileau. Legislaţia era de așa natură încât considera că „a profesa în mod obișnuit în altă parte, decât în localitatea și judeţul unde medicul este domiciliat și înscris” este o abatere disciplinară sancţionabilă. Această prevedere aplicabilă la vremea respectivă se găsește la Art. 37 în Legea pentru organizarea Colegiului Medicilor din 1940.

Premise în opţiunile medicilor stomatologi

Dreptul de a exercita profesia de medic cu referire la locul exercitării acesteia a fost abordat legislativ în contextul evoluţiei sociale și politice. Uniunea Europeană a emis o serie de acte normative obligatorii. De referinţă în acest sens este Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale.

În legislaţia naţională, odată cu înfiinţarea Colegiului Medicilor Dentiști din România prin Legea nr. 308/2004, practica profesională a medicilor stomatologi a fost reglementată cu multe elemente de permisivitate. Avem în prezent un cadru legislativ reluat în Legea nr. 95/2006 și actele normative subsidiare care permit medicilor stomatologi să lucreze în cadrul mai multor furnizori de servicii medicale, dar și dreptul de a lucra în mai multe localităţi, chiar în mai multe judeţe.

Legea nu limitează explicit acest drept. Desigur, recunoașterea diplomelor de calificare și armonizarea procedurilor de acordare a dreptului de practică medicală în Uniunea Europeană sunt premise importante în opţiunile medicilor stomatologi. Pentru medici, nu pentru medicii stomatologi, se prevăd acte normative care să limiteze practica medicală simultană în sistem bugetar și în sistem privat.

În stomatologie, serviciile medicale de specialitate sunt aproape exclusiv private și nu se pune această problemă, poate cu excepţia medicilor stomatologi care lucrează în cabinete din sistemul bugetar.
În centrele universitare în care sunt facultăţi de Medicină dentară, avem un număr excedentar de medici stomatologi.

După șase ani de facultate și încă trei de rezidenţiat în centrul universitar, tinerii medici nu mai pleacă. În zece ani, majoritatea medicilor stomatologi își creează condiţiile de stabilire în centrul universitar.

Transparenţă în beneficiul populaţiei

Consiliul Concurenţei nu permite o distribuire a cabinetelor dentare în funcţie de nevoile populaţiei. Ca urmare, tot mai mulţi medici stomatologi caută un al doilea și un al treilea loc de muncă, adesea în alt judeţ decât cel de reședinţă. Ceea ce era abatere disciplinară cu 80 de ani în urmă a devenit acum o practică permisă și aflată în plină expansiune.

Este bine sau este rău că se întâmplă așa? Raportat la pacienţi, pentru că ei sunt importanţi, lucrurile stau bine. Mai multe oferte de servicii medicale de specialitate sunt bine-venite. S-a creat prin această practică itinerantă un mecanism de compensare a unor prevederi legislative care, în numele unor principii clamate politic, omit interesele pacienţilor, ale populaţiei.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a adaptat actele normative interne la această situaţie. Cabinetele stomatologice în care lucrează medici în condiţiile de mai sus au obligaţia să comunice colegiului teritorial situaţia. Pentru colegiile teritoriale sunt prevăzute sarcini concrete și proceduri de îndeplinit.

Pacienţii trebuie să știe că aceste situaţii sunt sub control și că serviciile stomatologice primite în asemenea condiţii sunt sigure. Vorbim despre o practică medicală itinerantă aplicată corect, legal, cu transparenţă și în
beneficiul populaţiei.

Citiți și: COVID-19 – subvariantele Omicron BA.4 și BA.5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe