Newsflash
OPINII

Practica medicală versus funcţia didactică

Practica medicală versus funcţia didactică

Eroarea de a pune în incompatibilitate practica profesională a medicului stomatolog cu prestarea activităţilor didactice în învăţământul medical universitar.

De curând, o iniţiativă legislativă a evidenţiat eroarea de a pune în incompatibilitate practica profesională a medicului stomatolog cu prestarea de către acesta a activităţilor didactice în învăţământul medical universitar, în contextul unor atribuţii în asociaţia profesională de drept public, respectiv Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Pentru a înţelege corect această speţă, trebuie să plecăm de la specificul activităţii formative universitare pentru profesia de medic stomatolog. În baza legislaţiei actuale, medicul stomatolog are o practică profesională liberală, pe care o poate efectua după obţinerea licenţei și înscrierea la CMSR în cadrul unei organizaţii teritoriale, pe baza cerinţelor legale. Dreptul de practică medicală nu este condiţionat de obţinerea unui titlu de medic specialist sau de altă condiţionare similară. Ca urmare, la data obţinerii licenţei, absolventul trebuie să aibă pregătirea necesară exercitării profesiei sale în condiţii liberale, eventual în propriul cabinet. În aceste condiţii, evident, curriculumul universitar trebuie să cuprindă tot ceea ce se cere prin actele normative internaţionale privind recunoașterea calificărilor profesionale și formarea de bază de medic dentist. Cine îl formează pe viitorul medic stomatolog?
Desigur, acești formatori sunt medici stomatologi care sunt cadre didactice de specialitate, respectiv cei care asigură „supraveghere competentă” atunci când studenţii „desfășoară activităţi practice și clinice pe pacient”, așa cum prevede art. 488^1 din Legea nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în forma republicată și consolidată. În același act normativ este explicată necesitatea asigurării desfășurării acestei practici medicale necesară studenţilor „pentru a dobândi competenţele necesare unui medic stomatolog conform standardelor”. În acest context, unde este incompatibilitatea dintre funcţia didactică și cea profesională de medic? Și dacă nu este un conflict de interese între cele două ocupaţii, de ce se încearcă inocularea ideii că universitarii nu sunt medici stomatologi cu drepturi depline?
De fapt, problema reală ar fi alta – aceea că universităţile de medicină din România nu aplică legea așa cum este ea în vigoare! Studenţii facultăţilor de medicină dentară trebuie lăsaţi să lucreze pe pacienţi și această practică trebuie bine organizată și susţinută! Este precizat acest lucru atât în legislaţia românească, precum și în cea a Uniunii Europene!
Revenind la promovarea unei posibile „incompatibilităţi” între funcţia didactică și practica liberală în medicina dentară, trebuie menţionat cadrul legislativ generat de Legea nr. 1 din 2011, legea educaţiei naţionale, în care calitatea de cadru didactic universitar medical este corelată cu nivelul de calificare medicală și cu specificul disciplinei de predare. Un cadru didactic în învăţământul universitar medical este și rămâne medic.
Medicii stomatologi care sunt cadre didactice pot avea și calitatea de medic stomatolog cu integrare clinică. Activitatea clinică a medicilor cadre didactice este reglementată de Ord. Ministerului Educaţiei, Cercetării și Tineretului nr. 1515 din 2007. Integrările clinice sunt asimilate posturilor din cadrul resurselor umane ale unui furnizor de servicii medicale autorizat. Evident, nu putem vorbi despre incompatibilitate între funcţia didactică și funcţia medicală în astfel de situaţii.
Pentru medicina dentară, furnizorii de servicii medicale stomatologice pot fi ambulatoriile de stomatologie ale spitalelor sau alţi furnizori din acest domeniu, inclusiv furnizori privaţi, respectiv cabinete dentare particulare în diferite forme de organizare, sau pot fi entităţi înfiinţate de universităţi în acest scop.
Trebuie să mergem spre normalitate și deplină legalitate în organizarea practicii medicale pe pacienţi a studenţilor de la facultăţile de medicină dentară și să înţelegem că profesorul de medicină este și el medic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe