Newsflash
OPINII

Prea mulţi

de Vlad MIXICH - feb. 20 2014
Prea mulţi
   Fapte. În mijlocul harababurii, faptele sunt singurul reper. A trecut o săptămână de când unul dintre partidele aflate la guvernare a anunţat că ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, urmează să plece la Finanţe. La momentul scrierii acestor rânduri, plecarea nu a fost oficializată deoarece politicienii nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Încă „se joacă“, ni se spune. Dar se uită că, în timp ce vreo cinci-şase bărbaţi se hârjonesc în vârful palmierului politic, mulţi dintre noi s-au săturat de astfel de jocuri şi ar dori fapte.
    România se află în faţa celui de-al 24-lea ministru al sănătăţii din ultimii 24 de ani. Există toate şansele ca, până la finalul anului electoral 2014, să îl cunoaştem şi pe al 25-lea ministru al sănătăţii. În ultimul sfert de veac, Marea Britanie şi Irlanda au avut fiecare 11 miniştri ai sănătăţii. Italia, cu o agitaţie politică familiară nouă, a avut 13, iar Germania doar nouă miniştri în aceeaşi perioadă de timp. Acestea sunt faptele.
    Singurul efect cert al belşugului de demnitari este slăbirea instituţiei din fruntea sistemului medical românesc. Niciun ministru nu a avut parte de timpul necesar pentru a-şi concretiza proiectele pe termen lung. Continuitatea a fost şi este un lux. Managementul resurselor umane un moft. Construcţia cugetată, aşezată pe o fundaţie solidă, a rămas doar fantezie. Singurul care a avut parte de luxul timpului este chiar Eugen Nicolăescu, cu un prim mandat de trei ani şi jumătate completat acum de încă un an. Este cel mai longeviv ministru al sănătăţii din România postdecembristă. Şi, prin deducţie, omul care a influenţat cel mai mult felul în care arată astăzi lucrurile în sănătatea românească.
    Acum, Eugen Nicolăescu pleacă în mijlocul a ceea ce chiar el a numit „o reformă profundă“. Pleacă din mijlocul a ceea ce este cel mai important şantier al României: remodelarea sistemului medical. Au trecut doar patru luni de când Eugen Nicolăescu declara că va demisiona dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare până la 1 februarie 2014. Se pare că a fost mult prea optimist: în prezent încă se lucrează la partea cea mai importantă a pachetului de bază – normele sale de aplicare. Încă nu ştim cum va funcţiona mecanismul listelor de aşteptare pentru pacienţi. Nici prin ce procedeu vor fi obligaţi pacienţii să meargă mai degrabă la policlinică decât la spital. Anunţul plecării lui Eugen Nicolăescu pare să fi declanşat şi o precipitare legislativă a celorlalte proiecte aflate încă pe bancul de lucru al Ministerului Sănătăţii: înfiinţarea unei agenţii pentru achiziţii şi dispozitive medicale, reorganizarea Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Pentru aceste proiecte, lentoarea negocierilor politice pare să fie o oportunitate.
    Eugen Nicolăescu lasă, după un an, şi câteva cadouri concrete: spitale în administrarea exclusivă a UMF-urilor, introducerea obligaţiei de serviciu public pentru producătorii de medicamente şi distribuitori, obligaţia pentru medici de a-şi declara public beneficiile obţinute din sponsorizările farma, introducerea paturilor private în spitalele de stat şi, poate cel mai important, creşterea finanţării segmentului ambulatoriu.
    Totuşi, interesant este că despărţirea puternicului politician liberal de zona sanitară este privită cu ochi buni atât de suporterii săi, cât şi de cei care-l cântăresc cu scepticism. Pentru cei din urmă, stilul său de conducere, mai degrabă abrupt şi impulsiv, ca şi inexistenţa unor studii de impact care să dubleze importantele reforme propuse au fost greu digerabile.
    Pentru cei dintâi, deşi decizia politică a plecării rămâne deranjantă, ancora viitoare fixată în Ministerul de Finanţe e dătătoare de speranţe. În plus, cel de-al 24-lea ministru al sănătăţii (oricare va fi numele lui) va avea la dispoziţie doar nouă luni până la viitoarea schimbare de guvern, prilejuită de apariţia unui nou preşedinte la Cotroceni. În nouă luni reuşeşti cel mult să naşti un copil, nicidecum să-l creşti sau să-l educi. Nimeni nu crede că procesul ar fi mai rapid sau mai simplu în cazul unei instituţii importante cum este Ministerul Sănătăţii.
    Cei mai mulţi dintre noi – medici, jurnalişti sau simpli observatori – rămânem însă cu un puternic gust de neseriozitate. Şi cu impresia că nimic nu este mai important pentru liderii politici decât jocul şi vârful palmierului lor. Atunci când antrenorul schimbă căpitanul la fiecare 15 minute, pe teren nu mai aleargă o echipă, ci o gloată.
    Poate ar fi momentul să cerem, cu o singură voce, ca mandatul unui ministru al sănătăţii în România să fie, prin lege, stabilit la cel puţin trei ani. Nu e o glumă. Pur şi simplu 24 de miniştri ai sănătăţii în 24 de ani sunt prea mulţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe