Newsflash
OPINII

Preambul la o urare

de Dr. Rodica PERCIUN - ian. 9 2014
Preambul la o urare
   S-a încheiat iată,  încă un an, şi suntem îndreptăţiţi să facem bilanţuri. Ale protestelor sau ale realizărilor. Cred, domnule profesor Astărăstoae, că este foarte corect să nu cedăm presiunilor, dar nici promisiunilor, de multe ori fără acoperire. Spuneţi că „am obţinut încredere în forţele noastre şi am învăţat să ne respectăm între noi“. Profundă eroare, dacă ne imaginăm că s-a întâmplat aşa. Divizaţi şi fără să comunicăm eficient între noi, inclusiv profesional, dar şi civic, suntem încă o pradă uşoară. Credem oare că angoasa şefului de disciplină, care se vede fără rezidenţi suficienţi (mână de lucru pentru foi, studii, lucrări, dar cu timp înjumătăţit pentru consulturi interdisciplinare, feedback al deciziilor, confruntări profesionale deschise şi elegante cu amprentă de lungă durată), este superpozabilă celei gustate de practicianul foarte direct răspunzător de consecinţa unei decizii medicale dublate de completarea imbatabilă de documente medicale? Respect reciproc să fie acela care a dus la o profundă eroare de manageriat (dar explicabilă) – lipsa medicaţiei şi a dispozitivelor elementare într-o specialitate ca oncologia?
   Interfaţa dintre Ministerul Sănătăţii, Casa de asigurări, Colegiu, comisiile de disciplină, la o adică instanţa judecătorească şi pacient este medicul practician. Iată câte instituţii s-au născut pentru a proteja, dirija sau stăvili, dar şi pentru a penaliza activitatea medicilor. Să excludem revolta voalată sau violentă a pacientului, adresată, de regulă, direct medicului? Nu cred că putem. Reacţia imediată a ministrului sănătăţii a fost de autofelicitare pentru că a schimbat managerul aparent responsabil al Institutului Oncologic. Dar cel care l-a succedat, ce a preluat? În următoarele ore de la acceptarea postului, fie măcar şi temporar, faci publică situaţia, chiar dacă preţul este o noapte albă. Aşa s-ar demonstra respectul faţă de nefericitul pacient, dar şi faţă de medici, faţă de instituţiile care te-au nominalizat şi te-au agreat.
   Cred că „forţa şi puterea pe care o aveţi“ – cum zice uşor impersonal domnul profesor – adică ar trebui să o avem, îmi permit să corectez, sunt încă fără conţinut. Grija zilei de mâine este diferit percepută de diferitele eşaloane de profesionişti-colegi. Acurateţea, gentileţea, previziunea pe termen scurt şi lung, atitudinea fermă, neşantajabilă şi necoruptibilă, iată ce ne-ar asigura, în ochii lumii, calităţile declamate. Cred că nu pot arunca piatra, dar nu mă simt întotdeauna reprezentată de şabloane, atâta timp cât acestea, cel puţin verbal, sunt înlocuite de altele. Respect mutual ar decurge şi din atitudinea faţă de medicii pensionari, faţă de comportamentul din interiorul breslei. Ne punem oare lucrurile în ordine în interior pentru a ne demonstra forţa? Ne automăcinăm. Nu aplicăm nici simplele şi vechile (dar valabilele) cunoştinţe pentru a ne pune la adăpost pacienţii de infecţiile intraspitaliceşti, fie măcar şi din respect pentru munca depusă într-o situaţie dată.
   Cunoştinţă şi coleg vârstnic, scăpat din război şi din epidemia de holeră din Zimbabwe (unde a lucrat până de curând), trece cu bine ca prin urechile acului de o enterită cu Clostridium difficile agăţată la unul din spitalele de urgenţă din Capitală, unde a dat să-şi dreagă, optimist, o luxaţie. Recuperarea incompletă s-a făcut în luni, incluzând o altă spitalizare, la boli infecţioase. În situaţii asemănătoare, petrecute şi în alte spitale, inclusiv de pediatrie, au fost mulţi. Continuăm să strângem dovezi în sprijinul menţinerii serviciilor medicale de epidemiologie, dar se pune umărul, în destulă linişte, la inactivarea parţială a unor instituţii consacrate (vezi Institutul Cantacuzino).
   Îmi amintesc o situaţie – hilară acum, la distanţă de eveniment. O scurtă inspecţie de la Sanepid dădea frisoane unui efemer medic coordonator de policlinică. S-au ascuns flori, s-au primenit soluţiile dezinfectante, dar o nefericită alternativă numită săpun a rămas la vedere. Nu a contat că nu se schimba lenjeria paturilor de consultaţii, că personalul de la recoltarea analizelor nu era suficient, că nu se putea asigura o ordine în accesul pacienţilor. Dacă adaug că acest lucru se întâmpla în zilele noastre, într-o policlinică centrală cu mare adresabilitate, atunci am spus ce trebuie. Ceea ce facem corect, pertinent, cu bună intenţie şi gândindu-ne la pacienţi, dar şi la colegi, înseamnă mult, dar nu este suficient.
   Am spus cu alte ocazii că nu putem acoperi domenii diferite cu aceeaşi performanţă şi că, după cum se vede, un bun profesionist nu este în mod obligatoriu şi un bun administrator, după cum funcţii multiple în plan politic, profesional, administrativ, dacă sunt deţinute de aceeaşi persoană în aceeaşi unitate de timp, aduc eşecul, mai devreme sau mai târziu. Nu simt incandescenţa forţei, a puterii, necum a coeziunii breslei, acum, la ora bilanţului. Ne mişcăm greu, vocea este stinsă, avem ţinte şi mize diferite, nu ieşim din tipare şi permitem constrângeri aproape criminale. Câte mii de medici ne-au părăsit anul acesta? Câte spitale precum cel din Ploieşti funcţionează încă, scăldate doar în elocinţa managerului şi a primarului?
   De ce mi-e greu să fac urări? Pentru că aproape nimic consistent şi bun nu ne-a lovit încă pe din ce în ce mai puţinii rămaşi. Şi totuşi, fie ca un tânăr specialist şi deopotrivă un medic pensionar să-şi cumpere cu aceeaşi uşurinţă o revistă sau o carte, să-şi întreţină familia, să petreacă un concediu unde doresc, dar să poată să-şi cumpere şi o pereche de pantofi în acelaşi ritm în care o fac sutele de parlamentari. Iar noaptea, să doarmă scutiţi de coşmaruri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe