Newsflash
OPINII

Premianți la Karolinska

de Alexandra NISTOROIU - apr. 6 2017
Premianți la Karolinska
     Institutul Karolinska anunță două noi titluri onorifice de doctor: Francis L. Delmonicoși Margaret A. Liu. Francis Delmonico, profesor de chirurgie la Harvard Medical School și director medical la Banca de organe din New England, este astfel onorat pentru rolul său în promovarea donării etice de organe, iar dr. Margaret Liu pentru cercetarea sa inovatoare și munca de educație în domeniul vaccinurilor pe bază de ADN. În fiecare an, boardul de cercetare al Institutului Karolinska conferă câteva doctorate onorifice unor indivizi care au avut realizări științifice esențiale sau au adus contribuții semnificative universității sau umanității în general.
     Dr. Francis L. Delmonico este recunoscut la nivel global ca personalitate centrală în promovarea donării etice de organe și pentru eforturile sale în combaterea traficului de organe umane. A coordonat producerea, sub consens internațional, a unor documente de politici care asigură siguranța donatorilor vii, precum și menținerea standardelor etice în prelevarea de organe de la pacienți în moarte cerebrală. Delmonico este unul dintre liderii fondatori ai Declarației de la Istanbul, ca răspuns la directiva OMS ca statele membre să îi protejeze pe cei săraci și vulnerabili de la pericolul exploatării lor pentru organe.  A fost președintele United Network for Organ Sharing (UNOS), iar Papa Francis l-a inclus în Academia de Științe a Vaticanului. În 2012, a fost omagiat și ca membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România.
    Margaret A. Liu este consultant în sănătate globală, vaccinuri și imunoterapie pentru ProTherImmune și profesor adjunct la Universitatea din California. Cercetarea sa a condus la descoperiri fundamentale privind interacțiunea dintre expresia genică și răspunsurile imune. Absolventă a Harvard Medical School, este prima cercetătoare care a demonstrat posibilitatea unei imunizări pe bază de ADN împotriva unor infecții precum gripa, tuberculoza, HPV și HIV – pe modele animale. Tot ea se află în spatele primului studiu clinic al unui vaccin pe bază de ADN împotriva gripei la oameni. Numeroasele sale studii publicate în jurnale prestigioase au stimulat un efort global de a dezvolta vaccinuri pe bază de ADN și terapii genice pentru boli infecțioase, cancere și boli autoimune la oameni și animale. A jucat un rol important și în dezvoltarea anticorpilor bi-specifici, o tehnologie care a generat noi tratamente pentru cancer. A fost consultantă pentru mai multe organizații de sănătate globală, inclusiv OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe