Newsflash
OPINII

Premisele oricărui început

Premisele oricărui început

Cum va fi startul profesional al unui medic stomatolog începător și cât va reuși acesta să dobândească abilităţile practice necesare practicării profesiei?

PremiselePentru a deveni medic stomatolog este nevoie ca în procesul de formare profesională să fie prezentă în foarte mare măsură activitatea practică, însușirea tehnicilor de lucru și a procedurilor medicale curente. Despre această datorie insuficient împlinită din partea formatorilor am mai scris.

Problema de bază rezidă în ce va face absolventul după obţinerea licenţei. Ne întrebăm apoi cum se va descurca tânărul medic în relaţia nemijlocită cu pacienţii începând cu primele zile de practică profesională.
Absolvenţii sunt conștienţi de greutăţile cu care se confruntă.

Ei nu intenţionează să deschidă pe termen scurt cabinete stomatologice în nume propriu. Rezidenţiatul este de regulă prima opţiune. Intrarea în rezidenţiat înseamnă până la urmă șansa de a mai sta cel puţin trei ani în facultate. Dar cum să procedeze absolvenţii care nu intră la rezidenţiat?

De fapt, toţi absolvenţii caută șansa de a-și completa pregătirea profesională din facultate cu o experienţă practică relevantă, indiferent de forma în care o pot obţine. Un medic își deschide cabinet propriu doar după câţiva ani de la obţinerea licenţei.

Opţiuni pentru dobândirea abilităţilor

Practic, un absolvent are trei alternative principale: rezidenţiatul, angajarea la un cabinet și practica medicală ca persoană fizică în cadrul unui furnizor de servicii de medicină dentară. După câștigarea încrederii totale în propriile abilităţi profesionale, în urma parcurgerii uneia dintre cele trei posibilităţi, urmează alegerea unei cariere în stomatologie.

Principalele opţiuni sunt deschiderea unui cabinet propriu, angajarea la un furnizor de servicii de medicină dentară de calibru mare (așa-zisele lanţuri de cabinete) sau emigrarea. Mai sunt în discuţie posturile scoase la concurs în sistemul public, iar în ultima perioadă se înregistrează o concurenţă tot mai mare la ocuparea unui post în sistemul bugetar.

Emigrarea și practicarea profesiei de medic stomatolog reprezintă o posibilitate accesată de foarte mulţi medici. Este impresionant numărul mare de colegi plecaţi și sentimentul lor de împlinire profesională declarat cu ocazia aniversărilor de 10 sau 20 de ani de la absolvire. Doar extrem de puţini absolvenţi au renunţat la medicină și s-au reprofilat.

Începutul carierei în stomatologie este tot mai dificil de la un an la altul, din mai multe cauze. În multe ţări este necesară o practică profesională după terminarea facultăţii, efectuată sub coordonarea unui medic experimentat. Ea poate avea durata de un an, dar și mai mult de atât.

Abia după atestarea parcurgerii acestei etape, medicul stomatolog se poate gândi la o practică profesională autonomă. Aplicarea unui pachet legislativ complex la nivel european este practica curentă.

Iniţiativă personală, fără impunere legislativă

În România, cu ani în urmă, studenţii făceau stagiile clinice cu pacienţi. Apoi a fost obligatorie o perioadă de stagiatură după terminarea facultăţii. În contextul legislativ prezent, în România practica independentă a medicului stomatolog nu este condiţionată de stagii practice prealabile.

Dar absolvenţii desfășoară asemenea stagii practice din proprie iniţiativă, în una dintre formele arătate mai sus, iar acesta este un lucru bun.
Există în România profesii în care deschiderea în nume propriu a unei unităţi prestatoare de servicii în domeniul calificării necesită o stagiatură.

Avocatura sau alte profesii liberale care practică acest sistem sunt bine cunoscute. Chiar și pentru tehnicienii dentari este necesară o practică prealabilă pentru a putea deschide un laborator propriu de tehnică dentară.

De fapt, specific stomatologiei este faptul că o „stagiatură” efectuată într-un cabinet stomatologic privat este bivalentă, în sensul că vorbim atât de practică medicală, cât și de dezvoltarea unor abilităţi manageriale și chiar antreprenoriale.

Dezvoltarea unor furnizori de servicii stomatologice sub forma de unităţi care funcţionează în mai multe locuri și au zeci de medici stomatologi angajaţi este o ofertă interesantă pentru medicii care nu sunt interesaţi de componenta managerială a unei „afaceri în medicina dentară”.

Putem spune că premisele unui început de carieră medicală în stomatologie sunt complexe. Au specificitate pentru piaţa de servicii medicale stomatologice din România și, odată parcurse, conferă tinerilor medici o pregătire profesională foarte bună.

Observăm că pe piaţa de servicii de medicină dentară sunt foarte mulţi stomatologi tineri care fac dovada unui profesionalism de excepţie la vreo zece ani de la absolvire. Aceasta ne arată că ei au știut să folosească oportunităţile și să le valorifice în folosul pacienţilor.

Citiți și: Ombilic dacic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe