Newsflash
OPINII

Prima femeie medic stomatolog în România

Prima femeie medic stomatolog în România
     Profesia de medic stomatolog nu mai este de mult timp exclusiv a sexului masculin. În România, numărul medicilor stomatologi este chiar mai mare, în prezent, în rândul femeilor decât în cel al bărbaților. Medicina dentară a devenit opțiunea profesională a tot mai multe femei tinere, iar atitudinea și opțiunile populației în ceea ce privește categoria masculină sau feminină căreia îi aparține medicul stomatolog ales sunt interesante. Din acest punct de vedere, 53% din români nu au vreo preferință, dar din cealaltă jumătate a populației, 24% preferă un medic stomatolog femeie și 22% preferă un bărbat, după cum reiese dintr-un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în colaborare cu Colegiul Medicilor Dentiști Cluj.
     Așadar, în prezent, pacienții români nu au nicio reținere în a opta pentru un medic stomatolog femeie, dar situația actuală este urmarea unei evoluții de aproape 100 de ani. În ultimele decenii, procentul femeilor în rândurile medicilor stomatologi a crescut constant. În acest context, se pune întrebarea: cine a fost prima femeie a acestei profesii în România? Acest aspect ce ține de istoria medicinei este important și, recent, imaginea primei doamne a stomatologiei românești a fost evocată și chiar s-a încercat exploatarea politică a personalității sale. Nu putem evoca decât cu respect și admirație acest om de seamă al medicinei și culturii din România. Iată câteva repere despre viața sa ruptă în două, o parte în perioada interbelică și o parte în perioada comunismului.
     În zilele de iarnă extrem de agitate care au urmat datei de referință a unirii Transilvaniei cu România, a venit de la Universitatea din Budapesta la Cluj, la Facultatea de Medicină de la Universitatea Daciei Superioare, Alma Mohora. Cu puțin timp înainte, în 1919, venise tot de la Budapesta și profesorul Gheorghe Bilașcu, cel care avea să înființeze prima catedră de stomatologie la o universitate de medicină din România și prima clinică de stomatologie din România. Studentă la medicină, Alma Mohora începe să se implice în viața academică și în anul următor, în 1921, după obținerea titlului de doctor alege stomatologia ca domeniu de practică medicală, devenind astfel prima femeie medic stomatolog din România. Îi va urma, la foarte scurt timp, cea de-a doua femeie medic stomatolog, dar destinul acesteia s-a înscris în cu totul alte coordonate – este vorba despre Cornelia Brediceanu, viitoarea soție a lui Lucian Blaga.
     Alma Mohora a fost nu doar prima femeie medic stomatolog din România, dar și prima care a obținut doctoratul în medicină și prima femeie cadru didactic universitar.  Curând, se căsătorește cu doctorul Traian Popoviciu, cel care va deveni profesorul Traian Popoviciu, șeful Clinicii de obstetrică-ginecologie din Cluj. Astfel, ea rămâne în datele vremii cu numele complet Alma Mohora Popoviciu. Cariera sa didactică a fost însă scurtă, pentru că în 1933 s-a retras din viața universitară și a rămas doar cu activitatea profesională ca medic stomatolog în ambulatoriul de stomatologie din Cluj.
     După revenirea din refugiul de la Sibiu, în 1945, și-a reluat activitatea la Policlinica de stomatologie din Cluj. În contextul desființării în forță a cabinetelor de stomatologie particulare de către regimul comunist, a reușit, cu o contribuție personală importantă, să înființeze un cabinet stomatologic pentru studenții de la Institutul de Arte din Cluj. Accesibilitatea studenților la serviciile de stomatologie a fost o preocupare permanentă pentru ea. A condus pentru o perioadă și serviciul public de stomatologie din Cluj. De-a lungul anilor, a avut numeroase inițiative și implicări în viața cetății culturale a Transilvaniei. În perioada interbelică, a propus și a militat pentru construirea unui edificiu cultural al universității. Dezideratul s-a realizat prin construirea acestuia pe locul fostului teatru clujean, care a fost demolat (teatrul nou a fost construit în Piața Ștefan cel Mare și este și în prezent clădirea teatrului și a operei). Acest edificiu academic important propus și anticipat de Alma Mohora Popoviciu încă există. Numele său postbelic este „Casa Universitarilor”, din Cluj-Napoca, dar edificiul a fost redenumit recent, astfel că în prezent se numește „Colegiul Academic”. Clădirea Colegiului Academic a fost terminată în 1937 și la inaugurare a participat regele Carol al II-lea. Alma Mohora Popoviciu a avut o contribuție și la amenajarea parcului sportiv „Prof. dr. I. Hațieganu”, care funcționează și în prezent, spre mulțumirea zecilor de mii de studenți.
     Ca medic, a participat la primele congrese de stomatologie care au avut loc în lume. A fost preocupată de cercetare științifică și de publicistică. A activat, de asemenea, în primele asociații ale femeilor din România și a fost prima președintă a Asociației de tenis de câmp din cadrul universității clujene. După pensionare, din 1957, a lucrat voluntar la Clinica de chirurgie maxilo-facială din Cluj și apoi la Policlinica specială cu plată.
     De-a lungul vieții sale tumultuoase și presărate cu multe și importante realizări, s-a bucurat de un binemeritat respect și de recunoștință din partea colegilor. Întâlnirile omagiale organizate cu ocazia împlinirii vârstelor de 70 și de 90 de ani au rămas memorabile. La 94 de ani, cu nostalgia unor vremuri trăite și de mult apuse, a făcut apel la puterea divină pentru a reda stomatologiei strălucirea ei de altădată. Astfel, se pune întrebarea: oare noi, urmașii de azi în această profesie nobilă, controversată și grea am înțeles mesajul ei și știm ce avem de făcut? Ceea ce facem astăzi, pentru această profesie, ar fi considerat corect și bun de către prima doamnă a stomatologiei din România?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe