Newsflash
OPINII

Principii comune tuturor farmaciștilor

de Drd. Rareș Voroneanu - apr. 1 2022
Principii comune tuturor farmaciștilor

Codul deontologic al farmacistului prevede în articolul 5 faptul că „profesiunea de farmacist are ca scop ocrotirea sănătăţii publice, prin punerea la dispoziţia fiecărui pacient și a publicului, în general, a cunoștinţelor, abilităţilor și competenţelor specifice”.

Acelaș cod spune că „Farmacistul trebuie să își exercite profesiunea exclusiv în respect faţă de viaţă și faţă de persoana umană, binele fiecărui pacient și interesul sănătăţii publice trebuind să primeze în orice activitate profesională a farmacistului”.

farma

        Practic, indiferent de persoana care li se adresează, indiferent de rasă, naţionalitate, sex, cetăţenie, orientare sexuală, persoanele care profesează ca farmacist vor trebui să dovedească respect faţă de cei care le solicită serviciile.

        De asemenea, este interzis ca un farmacist să prejudicieze un coleg, fiind obligatoriu ca aceștia să respecte întregul corp profesional. Prejudicierea poate avea loc fie prin acte care conduc la denigrarea unui alt farmacist, fie prin acţiuni directe care pot pune la îndoială pregătirea și priceperea unui farmacist.

        Asemănător persoanelor care alcătuiesc corpul medical, farmaciștii sunt independenţi în realizarea actului profesional. Ei au dreptul să decidă, în funcţie de cunoștinţele deţinute, ce să le recomande celor care le solicită ajutor. În sprijinul acestei idei vine chiar art. 10 alin. (3): „Farmacistul nu trebuie să accepte niciun fel de constrângere financiară, comercială, tehnică, morală sau de orice altă natură, care ar aduce atingere independenţei sale în actul profesional, în special cu ocazia încheierii de contracte, convenţii sau alte înţelegeri cu obiect profesional”. Așadar, farmaciștii pot apela la forţa coercitivă a statului dacă se află într-o situaţie dintre cele descrise mai sus. În plus, dacă se lasă „cumpărat”, profesionistul este pasibil de a fi sancţionat.

        De asemenea, Codul deontologic stipulează faptul că farmacistul este obligat să-și menţină cunoștinţele actualizate cu studiile recente, astfel încât actul profesional pe care îl exercită să fie în conformitate cu standardele impuse. În plus, potrivit art. 13 alin. (3), „înainte de a ocupa un post sau o funcţie, farmacistul trebuie să se asigure că are experienţa, cunoștinţele și competenţele necesare pentru îndeplinirea corectă a atribuţiilor în acel post sau în acea funcţie”.

        Totuși, pentru ca această dispoziţie să își găsească o aplicare pe măsură, ar trebui ca angajatorii să ofere detalii corespunzătoare în privinţa locului de muncă pe care îl oferă, fapt care, de multe ori, știm cu toţii că nu este în totalitate respectat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe