Newsflash
OPINII

Problema e mai ales în online

de Dr. Gabriel DIACONU - feb. 21 2020
Problema e mai ales în online

Printre declarațiile inedite ale oficialilor OMS, în ceea ce privește evoluția epidemiei de coronavirus (redenumit Covid-2019), cea care, probabil, a ridicat mai mult decât o sprânceană, se referă la caracterul „infodemic” al evenimentelor.

Cu alte cuvinte, spune OMS, problema nu e că avem o problemă, problema este că – în mediul online – avem o cu totul altă problemă (poate mai grea?), adică diseminarea de informații necontrolate, neconfirmate și, mai rău, false.

Ziarele s-au grăbit să observe că este pentru prima oară când „infodemia” e folosită în vocabularul oficial de la cel mai înalt nivel, și să ceară o mai bună verificare a datelor, surselor etc., pentru a preveni împrăștierea de minciuni, dar și diseminarea de panică. Totul bun și frumos, până când observi cele câteva realități care cresc riscul unei „infodemii”.

problema-online

Apropos, România se luptă de niște ani buni cu infodemia relației vaccinuri-autism, recte „antivaxxer-ii”, dar și cu multe alte sușe infodemice. Spre exemplu vraci, doctori fantomă, vrăjitoare și alți „vindecători” care promit leacuri miraculoase pentru boli incurabile.

Primul factor de risc pentru infodemie este percepția acută că „autoritatea” nu comunică transparent, deci, că ascunde lucruri. Studii de caz rămase, deja, în istoria țării privesc formularea neinspirată a ministrului Bănicioiu („avem de toate”), sau bâlbâiala ministrului Costache despre vaccinare („eu nu cred în vaccinare obligatorie”).

Al doilea, e mediul de diseminare, care e foarte volatil prin natura algoritmului („rețea de socializare”). N-a preocupat foarte mult comunitatea științifică faptul că o mâță sașie poate ajunge din Botoșani până la Timișoara în trei salturi grațioase, deci că are „virulență” online. Și ar trebui să preocupe. Pentru că, dacă se poate cu mâțe sașii, se poate și cu meme precum „Covid-2019 ucide pentru că stă pe linoleum și o lună”.

Al treilea factor, și ultimul (din lipsă de spațiu), ține de vulnerabilitatea populației țintă. De la mileniali încoace, oamenii au hibridizat, incremental, conștiința proprie cu terminalul tactil. „Puștii” din ziua de azi îşi folosesc foarte puțin propriul creier pentru filtru critic, dar se bizuie remarcabil de mult pe filtrul colectiv, „bula” din care fac parte. Psihologic, identitatea lor e diluată, dar social e substituită „bulei”.

Drept urmare, într-o infodemie, sau un tsunami informațional, e mai important pentru ei să reziste „bula” (i.e. „creierul” lor social), decât adevărul. Nu de alta dar pentru un Delta, un post-milenial, adevărul nu e altceva decât un „deep-fake”. Dar despre asta, altă dată.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe