Newsflash
OPINII

Probleme ale medicilor de familie din România

de Dr. Valentin PANTEA - aug. 11 2017
Probleme ale medicilor de familie din România

Scrisoare deschisă

 

Domnule premier,
domnule ministru al sănătății,

 

     În calitate de medic de familie, vă rog să-mi permiteți să vă atrag atenția asupra unor probleme cu care se confruntă de ani de zile medicii de familie din România. Fac acest lucru cu speranța că se vor găsi soluții de re­zolvare.
     În primul rând, doresc să vă informez că, procentual, bugetul alocat medicinii de familie este doar la jumătate din cel alocat pentru MF în UE. Dacă în țările din UE se alocă pentru MF aproximativ 12% din bugetul sănătății, în România abia se alocă 6%. Dacă în UE se pune bază pe MF, recunoscând meritul de a rezolva cele mai multe probleme medicale cu cele mai ieftine resurse, aș putea spune că, până acum, în România, pe MF s-a pus acid, cu toate că și la noi medicul de familie rezolvă peste trei sferturi din cazurile care i se prezintă la cabinet. E drept că, pentru rezolvarea acestei probleme, e nevoie și de schimbarea unor mentalități în rândul populației (prea puțini pacienți înțeleg că medicul de familie are și rolul de a ghida pacientul în sistemul medical). Aș mai adăuga aici că medicilor din spitale și policlinici li s-a mărit salariul cu 25% de două ori (evident că meritau aceste măriri salariale). Din păcate, în aceeași perioadă, medicilor de familie li s-a mărit bugetul cu 0,1%. Nu pot încheia acest capitol fără a menționa că, în 2009, Banca Mondială recomanda autorităților române să aloce minimum 9% din bugetul sănătății, lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat.
     O altă problemă specifică medicilor de familie este cea a concediului de odihnă, a vacanței. Am fost privatizați fără să cerem și fără să ne dorim acest lucru. Am devenit „patroni”, pierzând dreptul la concediul de odihnă, dar primind dreptul la a ne lua vacanță. Din păcate, practic, este foarte dificil să plecăm în vacanță. Pe de o parte, trebuie să ne găsim înlocuitor, pentru a nu închide cabinetul medical pe perioada vacanței, doar că nu există medici înlocuitori care să vină la cabinet și să preia activitatea medicală – și chiar dacă ar fi, din cauza subfinanțării cronice a MF, nu am putea plăti medicul înlocuitor. Din această cauză, cei mai mulți medici de familie își permit vacanțe de una-două săptămâni o dată la unul-doi ani. Evident că această situație se repercutează asupra sănătății medicilor de familie (și, implicit, asupra calității actului medical). Din păcate, avem prea multe cazuri de medici de familie care decedează înainte de a ajunge la pensie. Personal, în ultimii zece ani, am realizat trei studii privind prevalența sindromului burnout în rândul medicilor de familie și am găsit valori alarmant de ridicate.
     O altă problemă specifică medicilor de familie din România este birocratizarea excesivă a muncii lor. Din păcate, această birocratizare excesivă ne consumă din timpul și energia pe care ar trebui să le alocăm pacienților și problemelor lor medicale. Birocratizarea excesivă derivă atât din managementul cabinetului („patroni” fiind, trebuie să ne ocupam și de „afacerea” noastră), cât și din normele care derivă din contractul cu casa de asigurări de sănătate (e un contract stufos, cu multe reguli). Mai mult, aceste norme medicale (dar și economice) se schimbă des, creând de multe ori confuzii și dificultăți. Aici aș putea nota ca aspect relativ pozitiv faptul că programul SIUI funcționează mai bine în ultima perioadă (comparativ cu ceea ce era în urmă cu doar câteva luni), dar și aici s-ar mai putea îmbunătăți funcționalitatea programului. Legat de SIUI, consider că datele oferite de program ar fi bine să fie și reale, și mă refer la categoriile de asigurat. Din păcate, din cauza informațiilor greșite oferite de SIUI, am fost pus în situația de a plăti penalizări.
     Cu toate că am lăsat la urmă această problemă, nu este ultima dificultate în activitatea medicilor de familie faptul că resimțim o deprofesionalizare a noastră. În România, la ora actuală, avem tot felul de restricții în a prescrie unele tratamente sau în a urmări anumite patologii. E o situație pe care nu o întâlnim în practica medicilor de familie din alte țări europene. Ca să dau doar un exemplu, mă întreb de ce în România, țara care m-a format și certificat ca medic de familie, nu am voie să mă ocup de cazurile de diabet zaharat, dar, dacă aș pleca să lucrez în oricare altă țară europeană, aș avea dreptul de a trata complet pacienții cu diabet.
     M-am referit la situația medicinii de familie europene atât din considerentul că suntem și noi o țară europeană și ne dorim să fim și noi europeni, cât și datorită faptului că am ajuns să cunoaștem foarte bine situația din țările europene de la colegii plecați în UE și care lucrează cu succes. Aș menționa că este inadmisibil ca noi să pierdem permanent medici de familie și să nu reușim să asigurăm asistența medicală primară pentru întreaga populație a României (încă avem comunități lipsite de serviciile medicale pe care le poate oferi un medic de familie).
     Închei cu speranța că aceste probleme își vor găsi rezolvarea în timpul mandatului dv.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe