Newsflash
OPINII

Problemele medicului de familie

de Dr. Valentin PANTEA - ian. 22 2016
Problemele medicului de familie
     Este medicina de familie o specialitate medicală? Categoric, da. Atât la noi, cât și în Uniunea Europeană, medicina de familie este o specialitate medicală. Medicul de familie are nevoie de un rezidențiat și de absolvirea examenului de specialist pentru a profesa ca „mf-ist“, deci este medic specialist. Din păcate însă, mai există persoane care, dintr-un motiv sau altul, nu îi recunosc medicinii de familie titlul de specialitate medicală.
     Cât câștigă un medic de familie? Mulți confrați de-ai noștri confundă câștigul medicului de familie cu venitul cabinetului. Venitul mediu al unui cabinet de Medicina Familiei (MF) este de circa 8.000 de lei. Din acești bani medicul plătește salariul personalului angajat, întreținerea și dotarea cabinetului, consumabilele și chiria. Ceea ce rămâne (de regulă o treime din suma inițială) reprezintă de fapt venitul brut al medicului. Din această sumă el plătește impozitul de 16%, asigurările de sănătate de 5,5% și contribuția la fondul de pensii (26,3%). Suma rămasă după toate aceste plăți reprezintă venitul net al medicului. Să nu uităm însă și de cei 10 lei brut pe vaccinul administrat, cu care medicul de familie își suplimentează consistent venitul.
     Cât de mult lucrează un medic de familie? Ca orice medic, și acesta are cinci ore de cabinet și două ore de teren, cel puțin teoretic. Practic însă, pe lângă faptul că este medic, medicul de familie este și „patron“, chiar fără să-și fi dorit asta. Ceea ce înseamnă că el trebuie să asigure și funcționarea cabinetului, adică să rezolve problemele la bancă, CAS, DSP, ANAF și oriunde mai e nevoie. Conform unui studiu efectuat cu câțiva ani urmă, un medic de familie lucrează în medie nouă ore pe zi, plus două-trei ore pe weekend, asta fără a pune la socoteală gărzile efectuate la centrele de permanență. Merită menționat că și intrarea în concediu de odihnă este o mare problemă pentru medicul de familie: are nevoie de înlocuitor, și când (și dacă) îl găsește, îl și plătește, riscând astfel să rămână fără bani de concediu. De aceea, mulți medici de familie își scurtează concediile sau chiar le anulează (personal, am avut trei săptămâni de concediu în șapte ani).
     De ce medicul de familie nu rezolvă problemele de mică chirurgie la cabinet? Recunosc că mă simt frustrat de faptul că nu pot să suturez plăgile mici la cabinet (deși am făcut asta deseori în timpul rezidențiatului), așa cum fac colegii mei din Franța, de exemplu. În România, pacienții preferă să meargă la UPU decât să plătească la cabinetul MF costul consumabilelor. Materialele necesare suturării unei plăgi sunt mai scumpe decât plata acordată de CAS și prefer să nu le cumpăr eu, în timp ce la UPU pacientul beneficiază gratuit de aceste materiale (nu fiți aspri cu mine, eu trebuie să ies pe plus la fiecare final de lună, atât pentru binele cabinetului, cât și pentru binele familiei mele).
     Ar putea prelua medicul de familie mai multe sarcini medicale? Da, din moment ce colegii plecați în UE activează cu succes în sistemele medicale de acolo, tratând inclusiv diabetul zaharat (DZ). De ce în România, eu, ca medic de familie, nu am voie să mă ocup de DZ, din moment ce alte sisteme medicale europene au încredere în pregătirea mea și chiar mă obligă să mă ocup de această patologie?
     La final, vreau să atrag atenția asupra unor cifre care influențează în mod direct domeniul MF. În UE, medicina de familie primește 12–13% din banii alocați sănătății, iar în România primește doar 5–6%. Asta deși Banca Mondială recomandă de mai mulți ani României să acorde minimum 9%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe