Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Prof. dr. Alexandru Pesamosca

Creator de Şcoală

   Un strălucit reprezentant, de talie europeană, al medicinii din ţara noastră, profesorul Alexandru Pesamosca a confundat viaţa sa cu chirurgia copiilor, fiinţele cele mai gingaşe, dar şi dificile în patologie. …S-a luptat cu moartea, câştigând un mare război, salvând peste 50.000 de copii şi a sfârşit pe acest front, dar învingător.
   A fost un om de ştiinţă, un celebru chirurg şi un creator de şcoală. A devenit aşa în lupta chiar cu mediul social în care prezenţa sa a fost dominantă… tot timpul. Nu pot să uit când eu eram student şi el asistent la „Grigore Alexandrescu“, intrând în salon, toţi copiii s-au bucurat, iar unul a spus: „Nenea doctor, vreau să mă operez…“. În alt sens, a dominat cu superioritate şi înălţime spirituală perioada parcursă înainte de ’89.
   A surmontat dramele familiale, făcându-şi datoria în cele mai mici detalii. Pierderea fiului său, la o vârstă tânără, l-a transformat, devenind şi mai exigent şi cerând ceea ce trebuie de la toţi în profesia noastră atât de riguroasă.
   Prof. dr. Al. Pesamosca lasă o operă ştiinţifică recunoscută şi continuă, prin colaboratorii săi, ceea ce a creat deschizând atâtea drumuri în cunoaştere şi în rezolvările terapeutice de excepţie, în special cu privire la malformaţiile de dezvoltare. El lasă şi o competenţă greu sau imposibil de atins, întruchipând îmbinarea chirurgiei clasice cu cea modernă, într-o ţară cu vocaţie şi tradiţie europene.
   S-a dăruit total altora. Învăţământul medical a fost locul în care a transmis generaţiilor de studenţi şi medici întreaga sa ştiinţă. Cercetările sale originale servesc peste tot în lume. Practica chirurgicală însă va fi greu de înlocuit, în modul cum el o realiza. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Academia Română şi Academia de Ştiinţe Medicale îi datorează enorm, el acoperind ceea ce nu au avut mulţi alţii în acest domeniu atât de complex al patologiei copilului. Întrebarea pe care mereu o punea la concursuri: „câte operaţii ai făcut şi ce tehnici ai folosit“, semnifică esenţa practicii chirurgicale.

Acad. Constantin POPA

Maestru desăvârşit al bisturiului

   După mii de intervenţii operatorii, după zeci de mii de consultaţii, după rezultatele incredibile obţinute la pacienţi etichetaţi ca inoperabili, profesorul Pesamosca a devenit simbolul nostru. Ca mentor al generaţiei actuale de chirurgi şi ortopezi pediatri şi pentru toate realizările obţinute, Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP) i-a conferit, în anul 2009, cel mai înalt titlu ştiinţific: Medic emerit pentru contribuţii aduse la dezvoltarea chirurgiei şi ortopediei pediatrice. A fost şi va rămâne un simbol, care cu timpul va ajunge o legendă.
   A fost o forţă creativă uluitoare, un maestru desăvârşit al bisturiului, care a trăit evenimente înălţătoare în sala de operaţii. Spunea că medicii ajunşi la un anumit nivel profesional au ca judecători numai propria conştiinţă şi pe Dumnezeu. Zicea adesea „ia seama că în viaţă trebuie să fii demn, trebuie să fii Om şi să nu îţi fie frică de nimeni decât de Dumnezeu“. Dorinţa lui de a fi alături de noi pentru totdeauna i s-a împlinit. Cripta domniei sale se află nu departe de sălile de operaţii. De aici ne va supraveghea în continuare, aşa cum a făcut şi până acum.
   Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din Spitalul „M. S. Curie“ trebuie să se numească Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică „Prof. dr. Alexandru Pesamosca“!

Prof. dr. Gheorghe BURNEI

Sfânt tămăduitor fără de arginţi

   Prof. dr. Alexandru Pesamosca (14 martie 1930 – 1 septembrie 2011) a fost un chirurg cu minuţiozitate de bijutier şi har de vindecare, cu dor hristic de aproapele-copil şi cu o râvnă luptătoare de a se dedica nonstop menirii pe pământ.
   Nu voi prezenta palmaresele chirurgicale ale distinsului doctor, ci voi descrie minunea duhovnicească pe care o simt a exista la acest om de ştiinţă şi de rugăciune. Ca pacient al său, am fost binecuvântat de harul mâinilor sale. Dialogând cu salvatorul meu, am perceput bucuria ecourilor sale medicale la fiecare întâlnire cu foştii pacienţi. El trăia prin ei, ei trăiau datorită lui. Pentru că el nu-l privise niciodată pe pacientul-copil ca pe un material de consult sau de operat, ci, dincolo de boală, vedea vindecarea. Dreapta lui, acoperită de mănuşa chirurgicală, însemna de fiecare dată, pe cel mic, cu semnul Sfintei Cruci, cerând inspiraţie, ajutor, pavază şi reuşită, ca într-un botez de urgenţă. Din credinţă în salvarea celui operat, doctorul căpăta veselia de a cânta, după operaţii, romanţe sau arii din opere.
   Profesorul Pesamosca este un model de împlinire pământeană a chemării hristice. Lepădând mândriile sinelui, luându-şi crucea talanţilor săi şi urmând calea credinţei ortodoxe, doctorul Pesamosca s-a dedicat jertfelnic profesiei de medic (până la renunţarea privilegiilor unui somn acasă şi ale concediului cu familia sau ale unor ranguri administrativ-profesionale). A devenit renumitul „doctor fără de arginţi“ şi s-a mutat definitiv, pe viaţă şi pe moarte, în Spitalul bucureştean de copii „Marie Curie“.
   A reuşit să le insufle micilor pacienţi încrederea în operaţia necesară lor, încât aceştia încurajaţi îl aşteptau cuminţi sau îl rugau să-i opereze, luându-l de mână. La apelul lui patern, 50.000 de inimi curate l-au ascultat, poreclindu-l sentimental „Tata Pesi“, iar părinţii, înmărmuriţi de rezultate, l-au numit definitiv „Îngerul copiilor“. Pentru că el vorbea cu sufletele lor, spre a le tămădui trupurile, ca de la suflet la suflet, nu ca de la străin la străin. Al. Pesamosca a dus o viaţă de monah, într-o chilie spitalicească. Se spovedea în cele patru mari posturi ortodoxe de peste an, iar în cămăruţa sa de la etajul 1, tapetată cu fotografii zâmbitoare ale celor remodelaţi de palmele sale miraculoase, existau opt biblii ortodoxe. Aşa arăta liturghia lui nocturnă şi diurnă, de la capul şi patul copiilor greu încercaţi de soartă. O mare lucrare a Duhului Sfânt, dintre om şi puiul de om, dintre imperfecţiunea chipului şi perfecţiunea asemănării cu Dumnezeu – lucrare de maximă milostenie şi de înaltă responsabilitate profesională pentru destinatarii actului medical, la care fusese ales de Divinitate să participe. Astfel, a promovat prin medicina românească credinţa ortodoxă şi prin faptele lui creştineşti, sănătatea vieţii. Familia sa a fost ctitor de mânăstire (mânăstirea „Sfânta Elena“ din judeţul Constanţa), iar profesorul Pesamosca a ctitorit bisericuţa spitalului său, lângă care este înmormântat.

Dan Marian ŢĂPLIGĂ

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.