Newsflash
OPINII

Profa noastră-i o comoară

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 25 2020
Profa noastră-i o comoară

Mereu când se vorbește despre studenţi, se aduce în discuţie eterna idee că sunt neinteresaţi și că nu vor să înveţe. Eu cred tocmai pe dos.

studentCu două săptămâni înainte de începerea cursurilor hibrid la UMF Iași, un absolvent a postat pe un grup de pe o reţea de socializare acest mesaj:

„Salut! Tocmai ce am terminat cei 6 ani cu executare, așa că las moștenire viitorilor colegi de celulă tot ce am adunat de-a lungul anilor (grile, proiecte, subiecte de examen, cărţi în format PDF). (...) Cine este interesat, lăsaţi un mesaj privat”.

Nimic greșit în a vinde ceva, însă, eu reflectez la două aspecte: se oferă materiale deja mestecate, pe care un cumpărător le parcurge necritic și le tocește, și se vând suporturi de curs ori de lucrări practice, de care se pare că le este ușor să se lipsească.

Mereu când se vorbește despre studenţi, se aduce în discuţie eterna idee că sunt neinteresaţi și că nu vor să înveţe. Eu cred tocmai pe dos: sunt interesaţi și își doresc să înveţe, dar au fost din școala primară obișnuiţi cu manuale deloc atractive pentru copii avizi să absoarbă și să afle.

Profesorii comunică, dar se și comunică pe sine. Predau o lecţie, o disciplină, dar împărtășesc totodată o emoţie și o atitudine faţă de conţinutul transmis.

Am urmărit, în primăvară, câteva emisiuni la TVR din ciclul TeleȘcoala. Amintesc de cea de Limba și literatura română – clasa a VIII-a: „În această lecţie urmează să învăţăm despre genul dramatic”, își începea teleora o doamnă profesor.

Își propunea la finalul întâlnirii pentru elevi: să poată formula, să ilustreze, să-și însușească, să realizeze... Să-și propună să le facă poftă de a urmări o piesă de teatru sau de a asculta teatru radiofonic? Nicidecum!

Apoi se dă textul: un fragment din savuroasa comedie a lui
Tudor Mușatescu – „Titanic Vals”. Și urmează lectura unui fragment din piesă, în interpretarea doamnei profesor. Îndată după lectura televizuală: Atenţie! Și urmează, extrem de serios, o analiză a textului dramatic.

Cât de captivantă poate fi această lecţie pentru un elev ce tocmai a lăsat tableta, după ce a postat un vlog nou, și se vede așezat în faţa televizorului Ultra HD să urmărească o didascalie monotonă?

Sunt manualele universitare altfel decât multe dintre cărţile pe care cu greu le duc zilnic în spate săracii elevi? Majoritatea, nu! Am răsfoit multe dintre cursurile universitare din învăţământul superior medical românesc.

Multe sunt reproduceri ale manualelor litografiate din anii ’80-’90. De ce nu există calitate – în ceea ce privește elaborarea textelor, a corecturii, a modului de așezare în pagină, a calităţii ilustraţiilor ori a graficii copertei?

Este vina cadrelor didactice din universităţile de medicină? Nu și da. NU, pentru că aceștia nu au fost învăţaţi să scrie un text sau cum să publice o carte. DA, pentru că mulţi se pretind oameni de cultură, iubitori de artă și de carte.

Cheltuielile se reduc dacă vom publica manuale universitare digitale. Privind la manualele din alte ţări, apelând la profesioniștii care știu cum se concepe o carte, dar și consultându-i pe studenţi, vom reuși să le oferim materiale de lucru realmente folositoare.

Este necesar să le așezăm în rucsac, elevilor și studenţilor, merinde adecvate vremurilor pe care le trăiesc, spre a călători prin viaţă fără să se clatine.

Și să nu îi forţăm să asculte prelegeri într-o limbă pe care o înţeleg doar pe sfert. Să punem culoare în vorbe și în text, că doar culoarea este aceea care face viaţa să pulseze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe