Newsflash
OPINII

Profesia de asistent medical la nivel mondial

de Biroul executiv OAMGMAMR - mai 15 2020
Profesia de asistent medical la nivel mondial

Acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie ca asistenții medicali să lucreze la întreaga dimensiune a educației și pregătirii lor. Raportul „Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020: investiții în educație, locuri de muncă și leadership” apare într-un context special.

Raportul „Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020: investiții în educație, locuri de muncă și leadership” apare în contextul în care lumea asistă la o implicare fără precedent în acoperirea universală cu servicii de sănătate. În același timp, actuala pandemie COVID-19 și migrația în masă a populației, cauzată de conflicte, pun la încercare capacitatea noastră de pregătire și de reacție în caz de urgență. Asistenții medicali oferă îngrijiri vitale în fiecare dintre aceste circumstanțe. Acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie ca asistenții medicali să lucreze la întreaga dimensiune a educației și pregătirii lor. 

Acest prim raport al situației profesiei de asistent medical la nivel mondial dezvăluie multe aspecte care merită a fi lăudate în ceea ce privește forța de muncă din domeniul asistenței medicale. Oportunitățile de educație avansată în domeniul asistenței medicale și creșterea rolurilor profesionale inclusiv la nivel de politică pot duce la îmbunătățirea sănătății populației. În același timp, continuăm să fim martorii unor inegalități uriașe în distribuția asistenților medicali în întreaga lume, iar aceste inegalități trebuie abordate.

Anul 2020 este Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei. El reprezintă o oportunitate de a valorifica dovezile din raportul „Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020” și de a aborda o agendă care să determine și să susțină progresul, până în anul 2030. În acest scop, îndemnăm guvernele și toate părțile interesate:

  • să investească în accelerarea masivă a educației în domeniul asistenței medicale – învățământ superior, infrastructură și studenți – pentru abordarea nevoilor globale, pentru a răspunde cererii interne, tehnologiilor în continuă schimbare și evoluției continue a modelelor integrate de sănătate și asistență socială;
  • să creeze cel puțin șase milioane de noi locuri de muncă pentru asistenți medicali până în 2030, în special în țările cu venituri mici și medii, pentru a echilibra deficitul estimat și pentru a remedia distribuția inechitabilă a asistenților medicali în întreaga lume;
  • să consolideze leadershipul profesiei de asistent medical – atât liderii actuali, cât și cei viitori – pentru a se asigura că aceștia dețin un rol influent în elaborarea politicilor de sănătate și în luarea deciziilor și pot contribui la performanța sistemelor de sănătate și de îngrijire socială.

Toate țările pot lua măsuri pentru susținerea acestei agende. Majoritatea țărilor pot desfășura aceste acțiuni cu resurse proprii. Pentru țările care necesită asistență din partea comunității internaționale, trebuie să direcționăm o parte din ce în ce mai mare a investițiilor de capital uman către economia de sănătate și de îngrijire socială. Aceste investiții vor conduce, de asemenea, la progrese în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cu dividende pentru echitatea de gen, abilitarea economică a femeilor și încadrarea în muncă a tinerilor

Să profităm de această oportunitate de a ne implica într-un deceniu de acțiuni, deceniu care începe cu investiții în educație, locuri de muncă și leadership pentru asistenți medicali.

Raportul poate fi consultat de pe www.oamr.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe