Newsflash
OPINII

Programul de revalorizare

de Roxana ROTOCOL - iul. 24 2020
Programul de revalorizare

Comisia Europeană (CE) a publicat, la 11 mai 2020, Raportul privind punerea în aplicare a anumitor elemente noi introduse de Directiva 2013/55/UE, care modifică Directiva 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

asistenta

Raportul prezintă rezultatele programului special de revalorizare pentru asistenţii medicali din România, constituind baza pentru revizuirea dispoziţiilor referitoare la regimul drepturilor dobândite aplicabil asistenţilor medicali generaliști din România.

Recunoașterea automată pentru asistenţii medicali cu formare anterioară aderării a fost asumată ca o prioritate a agendei de reprezentare europeană de conducerea OAMGMAMR.  Organizaţia s-a implicat, alături  de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) și Ministerul Sănătăţii (MS), în fiecare etapă, participând la negocieri, la organizarea sesiunilor de formare-formatori, elaborarea proiectelor normelor de implementare, precum și la avizarea acestora.

Obiectivul urmărit de România a fost de a organiza în ţară un program special pentru ca formarea asistenţilor medicali generaliști, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, să îndeplinească cerinţele minime prevăzute în directiva europeană. Au fost, astfel, iniţiate negocierile cu reprezentanţii CE și cu cei ai statelor membre ale UE.

În perioada 2012-2014, CE și experţi din Belgia, Danemarca, Spania, Franţa, Irlanda, Malta, Polonia, Italia și Marea Britanie au analizat în detaliu cursurile de formare pe care România le-a pus la dispoziţie în trecut la nivelul învăţământului terţiar non-universitar și al celui superior, pentru a stabili măsura în care acestea respectau cerinţele minime în temeiul Directivei 2005/36/CE. Cursurile de revalorizare au fost astfel concepute pentru a acoperi lacunele identificate în programul de formare.

Pentru punerea în aplicare a programului de revalorizare, OAMGMAMR a susţinut, inclusiv financiar, organizarea a opt sesiuni de formare a formatorilor cu experţi din cinci state membre, derulate în perioada 2013-2014. Sesiunile s-au derulat la București, Craiova, Brașov, Arad, Cluj-Napoca, Constanţa și Galaţi. Au fost instruite 63 de cadre didactice din școlile postliceale la nivel naţional și 43 de membri ai OAMGMAMR.

România a pus în aplicare programul final pentru asistenţi medicali prin intermediul Ordinului comun nr. 4317/943/2014 al MEN și al MS, avizat de OAMGMAMR. Prin Ordinul nr. 5114/2014 a fost aprobată Metodologia de organizare, desfășurare și finalizare a programului special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, pentru absolvenţii învăţământului postliceal sanitar.

Programul a demarat în anul academic 2014-2015 și, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Educaţiei și Cercetării din România, peste 3.000 de absolvenţi ai învăţământului terţiar nonuniversitar și 23 de absolvenţi ai învăţământului superior l-au finalizat până la sfârșitul anului academic 2018-2019. Pentru aceștia, recunoașterea calificării se va face automat în statele membre UE, pe baza certificatului de revalorizare a competenţelor profesionale (învăţământ postliceal), cât și pe baza diplomei de licenţă de asistent medical generalist, obţinute în conformitate cu legislaţia în vigoare (învăţământ universitar). România a prezentat programul statelor membre în cadrul Grupului de coordonatori pentru recunoașterea calificărilor profesionale, în lunile martie și mai 2018.

Organizaţia noastră activează permanent în beneficiul profesioniștilor săi și contribuie la dobândirea unui grad înalt de profesionalism și la atingerea excelenţei și a recunoașterii acesteia pe plan naţional și internaţional.

ETICHETEOAMGMAMR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe