Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Propunere: o nouă emblemă a medicinii

Viața Medicală
Dr. Grigore BUŞOI vineri, 8 octombrie 2010

   Fiecare ins percepe şi înţelege fenomenele existente, le analizează într-un anumit orizont cultural şi istoric, în conformitate cu Weltanschauung-ul care-l tutelează, cu pregătirea sa ştiinţifică, cu activitatea pe care o desfăşoară etc.
   Astfel, ideea-medicină poartă în sine o valoare recunoscută, inducând semnificaţii diferite oamenilor, implicit asupra tandemului medic-pacient.
   În rândurile de faţă, încercăm să abordăm problematica medicinii de pe o platformă spirituală robustă, care sperăm să conducă la acceptarea unei noi embleme pentru ştiinţa şi arta medicală, o imagine „icoană“, purtătoare de lumină. (...)
 

   Medicina există încă din zorii omenirii şi ar trebui să o cântărim prin ceea ce a fost – o frunză verde pusă pe rană –, prin ce este astăzi – un dreptunghi metalic pe care este aşezată persoana suferindă – şi prin ce ar putea deveni în viitor, o sferă – capsulă lansată pe o orbită eliptică în care se află astronautul-om.
   Pentru mine, ca practician, ca profesionist, iubitor de înălţări spirituale, crescut în ani, realizator al unor sinteze interdisciplinare, cuvântul „medicină“ are un farmec special, încât formularea lui Kierkegaard „Nu înţeleg adevărul decât atunci când el devine viaţă în mine“, capătă o trăire organică, în matricea naturalului şi într-o solidă articulare socială şi culturală.
   Trebuie să mărturisesc faptul că însemnele clasice ale medicinii, care au făcut carieră – „caduceul şi crucea roşie“ – nu mă satisfac în plan ideatic, semantic. Avem nevoie de simboluri care să inducă analogii percutante şi să predispună la meditaţii profunde.
   Având o oarecare experienţă în asamblarea sigiliului specialităţii de Medicină generală/Medicina familiei, un glob pământesc intersectat de meridiane şi paralele, pe care sunt inserate literele alfa şi omega, rod al unei munci în echipă, îmi iau libertatea de a propune obştei medicale o nouă emblemă a medicinii prin limbajul figurat al unor desemnări reprezentative, dar şi al principiilor care susţin şi în care se leagănă divina noastră profesie. În acest sens, propunem lumii medicale (die Weltmedizin), şi nu numai ei, o formulă esenţială de lucru, pentadică, prin suprapunerea a trei elemente-simbol – cap uman, cruce greacă albă şi o torţă – ansamblu Mittel der Zeit (miez al timpului), arcă a lui Hipocrate şi Cetate a Luminii, pe care-l plasăm într-o elipsă a vieţii, iar curba să fie susţinută printr-un citat în limba latină: Vox medicinae tollit (Vocea medicinii se înalţă).
   Desigur, fiecare medic, conform thymós-ului (îndrăznelii, spiritului) său, creionează o formă a medicinii compatibile cu gândirea sa în lumea în care trăieşte sau/şi găseşte argumente la emblema propusă de noi.
   Pentru mine, ca adept al medicinii verticalităţii (medicină a omului sănătos, activ, educat şi demn), capul uman înseamnă un summum al medicinii.
   În Timaios, Platon localizează partea raţională (logistikon) a sufletului omenesc în cap şi face din creier izvorul puterii reproductive.
   Crucea în varianta greacă, cea aleasă de noi, reprezintă un semn arhaic, magic în culturile solare, un simbol al focului, un însemn religios esenţial în istoria creştinismului (In hoc signo vinces – sub acest semn vei învinge), un simbol al evoluţiei (Teilhard de Chardin), o adevărată răspântie medicală, diagnostică şi terapeutică. Purtătoare de lumină, crucea albă ne prescrie îndemnul: sub lumină devii lumină. Prin lumină se ajunge la manifestarea libertăţii; dacă boala este o libertate îngrădită, sănătatea devine o libertate exprimată absolut. Crucea exprimă autoritatea frăţietăţii de natură să proclame îndemnul pornirii unor cruciade împotriva forţelor întunericului.
   Torţa ne conduce la purtătorul de torţă, care evocă harul şi transmiterea arderii, iar selectarea în transmitere – o metaforă a elitismului.
   Elipsa sugerează eterna ivire şi murire, proprie vieţii, şi ritmul universal a tot ce există.
   Maxima Vox medicinae tollit înţeleasă este un memento fundamental pentru performanţa umană.
*
    Medicina este o disciplină care a cunoscut, în ultimul timp, o dezvoltare nemaipomenită, ceea ce presupune – poate chiar impune – o revizuire a herbului său. De altfel, marilor ei periodizări le-a corespuns, întotdeauna, o astfel de schimbare.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.