Newsflash
OPINII

Proteza totală mobilă – o necesitate?

de Prof. dr. Norina FORNA - iun. 24 2016
Proteza totală mobilă – o necesitate?
     Edentația totală reprezintă pierderea tuturor dinților de pe arcade, atât maxilară, cât și mandibulară, constituind o mutilare cu prejudicii estetice grave și având complicații locale, dar și la nivelul întregului organism.
     Pentru a încerca o corectare funcțională și estetică a defectului, putem aplica protezele totale. Suportul pentru proteza totală este reprezentat de crestele alveolare acoperite de mucoasa orală. Cele două componente sunt în perpetuă modificare, ca urmare a exercitării forțelor masticatorii asupra acestor țesuturi. Rolul principal al protezelor, dincolo de a reda fizionomia și fonația pierdute ca urmare a lipsei dinților, este de a face posibile o masticație și deglutiție eficiente, asigurând echilibrarea digestiei. În alegerea soluției finale de tratament, medicul va ține cont și de cerința pacientului în ceea ce privește redarea fizionomiei, montarea dinților frontali, culoarea dinților artificiali, fără a ignora principiile care stau la baza planului de tratament.
     Edentația, dar și terapia incorectă de recuperare a funcției masticatorii pot contribui la scăderea calității și chiar la scurtarea duratei de viață a populației în vârstă. În ceea ce privește tratamentul complex de recuperare „full mouth treatment“, sistemele imagistice digitale, sistemele computerizate sau tehnologiile CAD-CAM sunt doar câteva exemple ale progresului tehnologic în acest domeniu.
Edentație totală maxilară și mandibulară
 
     Eșecul tratamentului protetic este cauzat de respingerea și neacceptarea protezării de către pacient, având de cele mai multe ori cauze subiective, obiective sau chiar psihologice. Acuzele pacientului pot fi: durerea, mușcarea limbii sau a obrajilor, imposibilitatea menținerii protezei, incapacitatea de a face masticație eficientă, acumularea de alimente sub proteză, dificultăți de vorbire. Sunt incriminate și senzația de greață, producerea unui zgomot, salivația excesivă, senzația de arsură, senzația unui volum prea mare al protezei, alergia la acrilat și, nu în ultimul rând, neredarea corespunzătoare a fizionomiei.
     Utilizarea adezivilor nu rezolvă deficiențele de adaptare a protezelor, creând doar temporar senzația de confort. În final, rămân în sarcina medicului identificarea și rezolvarea neajunsurilor date de adaptarea necorespunzătoare.
     Un rol important în satisfacția pacientului protezat mobil îl are comunicarea medic–pacient. Răbdarea, înțelegerea și explicarea impactului asupra sănătății pacientului sunt la fel de importante ca discutarea alternativelor de tratament, îndemânarea medicului, organizarea timpilor de lucru, rapiditatea și profesionalismul dentistului. În plus, medicul trebuie să înțeleagă starea psihosocială și emoțională ale pacientului. De aceea, este indicat ca medicul și pacientul să discute înainte despre planul de tratament și schimbările pe care acesta le va avea asupra calității vieții pacientului.
     În ultimele decenii, tratamentul edentației a cunoscut schimbări majore din multiple cauze, printre care se numără creșterea nivelului învățământului medical stomatologic, introducerea unor noi tehnici, metode și materiale. De exemplu, protezarea pe implanturi oferă pacientului un confort mult sporit, prin retenția excelentă pe care acest tip de protezare o prezintă.
Proteză totală maxilară ancorată pe implanturi
 
     Adresându-se medicului stomatolog pentru rezolvarea edentației, mulți pacienți nu acceptă, cel puțin în prima etapă, protezarea mobilizabilă, insistând asupra variantelor de protezare fixă, indiferent de costurile (de orice natură) pe care le au de suportat. În aceste cazuri, medicului îi revine sarcina de a examina corect și competent cazul și de a stabili cu pacientul, în funcție de particularitățile acestuia, varianta optimă de tratament în condițiile date (situația clinică, posibilitățile tehnice, materiale și financiare, beneficiul biologic și funcțional al protezării). Este cert că terapia edentației totale este o necesitate, dar trebuie privită ca o urgență, pornind încă de la pierderea unui singur dinte, pentru care se impune tratament imediat. Doar în această manieră se poate stopa pierderea treptată a dinților. A preveni înseamnă a reduce numărul de tratamente și implicit costurile.
Proteze totale acrilice
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe