Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Provocare: cum tratezi un surdomut?

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 16 august 2019

Când te roagă o colegă să vezi o persoană cu atacuri de panică, în regim de urgenţă, vrei, nu vrei, zâmbești.

Fac meseria asta deja de mulţi ani și m-am obișnuit cu sublima conspiraţie a bunăvoinţei. Pacientul cu pricina a intrat la mine în cabinet cu o premieră: era surdomut. Pentru prima oară în viaţa mea, beneficiind de ajutorul în timp real dat de-o altă colegă psiholog, via video-telefon, am tratat un surdomut.
Despre surdomuţi și despre unele dintre particularităţile neurologiei și cogniţiei lor a scris magistral Oliver Sacks în „Seeing Voices” („Să vezi voci”). Domeniul este, academic și fenomenologic, splendid prin provocare. Cum crește o conștiinţă fără altoiul atât de necesar al limbajului vorbit? Care sunt ferestrele de oportunitate și care sunt particularităţile universului unui om deposedat de simţul auzului? Și – revenind la pacientul meu – cum arată un atac de anxietate la un surdomut, fie el și literat – în sensul achiziţiei capacităţii de comunicare prin limbaj mimico-gestual (LMG)?
Simptomatologia este perfect omogenă cu ce-am putea întâlni la oricare altă persoană, în planul fiziologiei. Palpitaţii, tensiune în tâmple, respiraţie rapidă, imposibilitatea de-a adormi seara din pricina încordării nervoase, toate sunt prezente. Doar că, fără colega mea, anamneza ar fi fost imposibilă, iar diagnosticul diferenţial, un exerciţiu extraterestru.
Majoritatea bunurilor sanitare de care ne bucurăm în ţara asta, fie ele murdare, corupte ori insuficiente, se dovedesc inaccesibile pentru un surdomut. Fără un interpret, admiţând că persoana are astfel de probleme, pur și simplu nu va avea acces la servicii de sănătate mintală.
Citind, mai departe, pe tema accesibilităţii surdomuţilor/surzilor la programe de sănătate, m-am îngrozit. Niciun program care să-i sprijine pe părinţii auzitori să înveţe LMG. Doar 15% dintre cei peste 23.000 de oameni afectaţi de lipsa auzului ajung să aibă un loc de muncă. Nu mai vorbesc de mijloace psihopedagogice specifice.
Frecvent, prieteni de-ai mei oftează: „Nu ne mai facem bine!” Și eu nu-i cred. Vreau să nu-i cred. Doar că România face schimbarea să fie grea, atât de-al naibii de grea.

Etichete: surdomut

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.