Newsflash
OPINII

Putem și trebuie să facem mai mult

de Dr. Gabriel DIACONU - mar. 25 2022
Putem și trebuie să facem mai mult

Nu așteptaţi să vină Centrul să vă rânduiască. E timpul să vă rânduiţi singuri, pe toată zona limitrofă, încât să putem oferi asistenţă medicală – unde e nevoie – migranţilor.

shutterstock_2131280571După doi ani de pandemie și după efortul la baionetă împotriva COVID-19, nu credeam că următoarea criză care se îndreaptă spre noi, cu forţa unei avalanșe, este exodul vecinilor ucraineni din calea războiului.

Provocările sunt numeroase și continuă să creeze o diversitate a problemelor de cu totul alt calibru și cu totul alte nuanţe decât cele pandemice. Să nu uităm, România a avut, în anii 2020-2021, cea mai mare retro-migraţie din istoria ei. Ultima avusese loc în Primul Război Mondial, când peste un milion de oameni din Regat luaseră calea bejeniei către Iași, după ocuparea Bucureștilor.

Iar acum, din pricina restricţiilor date de COVID, cifrele oficiale arată că între două și trei milioane de cetăţeni români s-au întors, temporar sau permanent, pe teritoriul ţării-mamă.

Provocările sanitare au fost imense și rămân intense. Adaugă la asta cifrele îngrijorătoare oferite de UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi) cât privește situaţia din Ucraina vecină și avem în faţă vremuri foarte furtunoase. Cele mai recente estimări statistice arată că, deja, peste zece milioane de ucraineni au devenit DP (persoane deplasate) sau POM (people on the move/ persoane în mișcare). În România, cel puţin deocamdată, avem aproape o jumătate de milion de persoane care fie au tranzitat ţara, fie se află în găzduire la noi.

Sunt proporţii care cer un răspuns pe măsură, dar și o cumpătare, o dozare a efortului încât să putem continua să avem grijă de sănătatea oamenilor. Aici corpul sanitar îndelung încercat al României, oricât ar fi de obosit sau marcat de coșmarul ultimilor doi ani, trebuie să își strângă din nou rândurile.

Acesta este, deci, un scurt îndemn, un mesaj, dar și o chemare la arme. Nu așteptaţi să vină Centrul să vă rânduiască. E timpul să vă rânduiţi singuri, pe toată zona limitrofă, încât să putem oferi asistenţă medicală – unde e nevoie – migranţilor.

Căutaţi să vă conectaţi cu huburile înaintate de HumAid/asistenţă umanitară. Căutaţi să formaţi reţele de bune practici între voi, medici de familie, medici de ambulatoriu, dar și asistenţi sociali și ofertanţi de servicii de traducere. Vă promit că veţi avea din nou nevoie, curând, unii de alţii.

Cu cât ne vom îngriji mai bine de ucraineni, cu atât, de fapt, ne vom îngriji mai bine (și) de noi înșine. Luaţi toate lecţiile date de COVID și continuaţi pe acest drum, fie că vorbim de digitalizare, fie că vorbim de interactivitate între profesioniști. S-ar putea să ne întâlnim, spre toamna acestui an, cu o dublă problemă: COVID, respectiv refugiaţi. Și n-avem timp de pierdut.

Citiți și: O comparație a crizelor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe