Newsflash
OPINII

Puterea vulnerabilității

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - nov. 13 2020
Puterea vulnerabilității

Dinspre autorităţi către populaţie străbat radial ţara, într-o formă sau alta, genul de mesaje prezentate mai jos. Ceea ce vede populaţia este realitatea prezentată alături de aceste mesaje.

Când zic „populaţie” nu mă refer la cei care cred în conspiraţii și în alte prostii la fel de mondiale.

„Putem controla pandemia”. – Nu, nu putem.

„Vom acorda îngrijiri medicale tuturor celor cu formă severă de COVID.” Nu, vom ajunge într-un punct în care nu vom mai putea face asta.

„Avem resursele necesare pentru a lupta cu pandemia”. Avem, dar sunt limitate. Va veni un moment când nu vom avea.

„Nu vom sta în carantină de Sărbători.” În scenariul cel mai probabil nici nu va mai fi nevoie de Poliţie pentru a ne ţine în case. Cei mai mulţi vor sta de bunăvoie și de frică.

Care ar fi alternativa?

Pandemia își va urma cursul, indiferent că ne place sau nu. Îi putem pune beţe în roate cât să nu ne strivească pe toţi la întâmplare, să mai putem să ne ferim din calea ei. Însă important pentru tine și apropiaţii tăi este ca voi să fiţi în siguranţă. Responsabilitatea pentru sănătatea familiei tale este mai degrabă în mâinile tale decât ale noastre. Putem crea un context favorabil, dar nu îţi poate pune Guvernul masca pe nas și nu te poate ţine la distanţă fără ajutorul tău.

Noi ne pregătim în acest fel: ... Dar nu este deloc exclus să ajungem într-un punct în care capacitatea noastră de a gestiona cazurile severe de boală să fie depășită. Responsabilitatea pentru ca nimeni din familia ta să nu ajungă în situaţii-limită vă aparţine ţie și fiecărui membru al familiei.

Oricâte resurse am aloca, există probabilitatea ca o parte dintre ele să se epuizeze, ca de exemplu, personalul medical: nu putem dubla sau tripla personal instruit în decurs de o lună sau de un an. Când și dacă acest lucru se va întâmpla, am dori ca tu și apropiaţii tăi să fiţi în siguranţă. Responsabilitatea pentru ca asta să se întâmple îţi aparţine.

Este destul de evident că Sărbătorile de la finalul acestui an vor fi altfel. Ca mai tot anul. Ne dorim să începeţi noul an sănătoși și cât mai departe de spital sau, mai rău, de ventilatoare. Ca asta să se întâmple va fi nevoie de sacrificii. Fă un efort să te imaginezi trecând aceste Sărbători memorabil, dar fără a vă expune pe tine și pe apropiaţii tăi la noi riscuri. Cel mai important la aceste Sărbători va fi ca voi să fiţi cu toţii (împreună sau separat) sănătoși. Vor veni și vremuri mai bune.

Putem face mult, dar nu orice, și nici oricât. La fel și tu. Să ne vedem cu toţii în vremuri mai bune.

*

Cred în puterea de a te arăta vulnerabil. Nu cred în infailibil. Așa ceva nu există și astfel de pretenţie lasă un gust prost. Acceptarea și comunicarea limitelor atrag ajutor și empatie. Infailibilul invită la lipsă de responsabilitate și chiar la sabotaj. Ce mare resursă ar fi fost o bună empatie faţă de autorităţi în zilele astea!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe