Newsflash
OPINII

Puţin despre starea de mirare

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 8 2022
Puţin despre starea de mirare

Omul este o ființă „mirătoare”, prin însăși natura sa. Ca orice persoană, am și eu mirările mele.

pt MIPDacă nu exagerezi, este bine să îţi pui probleme, să te întrebi, să te miri, să cauţi, să încerci să înţelegi și, eventual (dacă ţi se acceptă), să încerci să transmiţi și către alţii mirările tale sau descoperirile și lucrurile pe care le-ai înţeles. Nu de azi - de ieri, nici să te miri nu mai poţi cum se cuvine. Ţi se contestă dreptul de a pune / a-ţi pune întrebări și ești (aproape) silit să accepţi ce ţi se spune, pentru că, „uite-așa”, „știm noi mai bine și în locul tău”. Nu este o descoperire recentă.

Îmi aduc aminte acum, cu neplăcere profundă și chiar cu un dram de groază (pentru că lucrurile petrecute atunci au avut continuitate și au perpetuat), de „discuţiile” (mai mult comentarii în contradictoriu, de multe ori fără substanţă), de la începutul anilor ,90, cu o persoană mai mică de vârstă, care era stagiar și care, aparent, nu distingea albul de negru, și lua drept corecte și bune toate mesajele de la „tembelizor”.

Efecte încă prezente

Efectul mass-mediei din perioada decembrie 1989 - iunie 1990 persistă și astăzi. Și totul are legătură și cu sănătatea. Din când în când, cineva se mai trezește și emite un gând, o mirare: „Unde ne sunt elitele?”. De parcă nu s-ar cunoaște că strămoșii celor de acum, elitele acelor vremuri (în care București ajunsese să fie considerat „micul Paris”), fie înfundau pușcăriile, fie erau uciși, deportaţi sau alegeau calea băjeniei.

Ca și alţii am și eu mirările și întrebările mele. O parte dintre acestea le-am mai exprimat. Urmăresc informaţiile care apar pe diferite site-uri*. Mă uit și îmi pun întrebări privind evoluţia fenomenului epidemiologic.

Mi-aș dori să pot citi articole documentate, care să interpreteze,
folosind metodologia epidemiologiei analitice, datele pe care le avem la îndemână, cu comentarii și explicaţii, dar și cu prognoze care să poată fi utile pentru viitor. Mai la începutul activităţii am învăţat că o pandemie ar putea să apară la circa 20 de ani după precedenta. Doar că lucrurile s-au mai schimbat.

Dacă în 2005 temerea majoră era declanșarea unei pandemii de gripă cu virus de tip aviar, în 2009 s-a declarat pandemia (eronat numită „porcină”) de gripă cu virusul H1N1. După doar zece ani au apărut primele informaţii și, ulterior, OMS a declarat pandemia de COVID-19, în martie 2020.

Raportări aparent ciudate

Sunt cel puţin 25 de ţări în cazul cărora datele din tabelele disponibile online sunt mirătoare. Numărul este, de fapt, mult mai mare. În cazul unora ne putem întreba cum de mai raportează atât de multe „cazuri” zilnic. În cazul altora ne putem întreba cum de raportează mai puţine „cazuri” decât ne-am aștepta.

Sunt ţări în care raportarea zilnică pare cam ciudată. În zile diferite se înregistrează cam același număr de „cazuri”, ca și cum lumea s-ar infecta cu precizie milimetrică. În alte ţări raportarea nu mai are loc zilnic (ceea ce este, desigur, rezonabil). Chiar și în situaţia ţării noastre au fost și rămân întrebări privind datele raportate în diferite momente.

De ce este așa? Cum se explică împrejurările? Așteptăm în continuare explicaţii de la specialiști. Există cifre, tabele, acces la internet, dar ne așteptăm la mai mult. Ne așteptăm ca mirările noastre să primească explicaţii (atât cât este posibil în situaţia dată, într-o pandemie care după mai bine de doi ani continuă să ne ofere mai multe întrebări și necunoscute).

Citiți și: Despre comportamentul responsabil


Notă autor:

https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe