Newsflash
OPINII

Răcelile 2.0

de Dr. Gabriel DIACONU - sept. 30 2022
Răcelile 2.0

Proaspăt recuperat după o răceală zdravănă, din categoria celor non-COVID, în timp ce trăiesc senzaţia sublimă a expectoraţiei cu succes, mi-am luat răgaz să cumpătez pe marginea moștenirii noastre pandemice. Concluzia, altfel deloc facilă, îmi stă evident în faţă: nici n-am înţeles mare lucru, nici nu ne pasă prea mult.

Un lucru fantastic pe care l-am învăţat, pe care nimeni n-avea cum să mi-l predea în școala medicală, e ce poate rezolva, dar mai ales declanșa, o carantină. Știu, mult damnatele „lockdowns” au ajuns în vocabularul popular anatemă, deși, comparativ cu oricare alt mijloc de „zădărnicire a răspândirii” unui patogen, sunt încă, milenii mai târziu după prima implementare, cele mai eficiente. Dar nespecifice. Pare puţin lucru, dar, de îndată ce deschizi mai larg diafragma minţii, consecinţele, ramificaţiile sunt incredibile.

Stăvilarul uman, graniţa distanţei interpersonale, nu face doar ce vrei tu să facă. Intervenţia cu titlu obligatoriu în vânzoleala comunităţii atinge tot, de la muscă la bacteriofag. Drept urmare, nu doar agresorul ţintit intră sub embargo, ci absolut toate care își făceau veacul pe acolo dinainte.

Iată de ce, în ultimele trei sezoane, am avut un cu totul alt profil de impact al răcelilor sezoniere, inclusiv gripă și alte aflicţii, în societate. Dar de aici lucrurile devin și mai interesante. Fără contacte imunizante ca acela prin care inclusiv subsemnatul a trecut în ultima săptămână, marele arhipelag de prichindei și adulţi imunocompetenţi nu va fi dobândit, în acești ani, o sănătate protectivă comunitară pentru cei mai slabi, mai vulnerabili, nedrept etichetată ca „protecţie de turmă”. Drept urmare, infecţiile comunitare au alt profil, ard mai repede, sunt mai violente.

Nu mai vorbesc de povara psihologică remanentă, sechelară. Vreau să-mi spun că presiunea pusă pe grup a salvat vieţi în pandemia de COVID-19. Și a salvat. Realizez, în schimb, că elementul constrictiv și coercitiv, limitarea libertăţilor oamenilor au pus preţ și au luat bir sănătăţii mintale oamenilor de rând, pentru care universul microscopic nu există, bolile n-au altă cauză decât pronia și Divinul, iar diferenţa dintre virus și bacterie e o enigmă nu doar gramaticală.

Speram, pesemne naiv, că vom educa măcar în brumă și minimalist omul de rând despre protecţie, igienă de bază, cum să facă dacă face febră, tuse, muci, curbatură și-alte codobaturi. N-am calculat inerţia la înaintare și nici folclorul băltit cât privește „răcelile”.

Privind în urmă, pesemne că ce ne-a damnat, din multe puncte de vedere, a fost și prima concluzie a autorităţilor și experţilor despre COVID-19: „E o banală răceală”, au zis. Ce-a urmat, din păcate, n-a avut nimic banal. Banal e că „normalitatea” post-pandemică începe să semene, înspăimântător, cu cea pre-pandemică. Deși știm că n-are cum.

Foto: pixabay.com 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe