Newsflash
OPINII

Radioterapia așteptându-l pe Godot

Radioterapia așteptându-l pe Godot
    Radioterapia este o metodă extrem de eficientă de tratament al cancerului și cea mai ieftină, în comparație cu chimioterapia și chirurgia. România stă în fața unor investiții majore în radioterapie și este confruntată cu lipsuri pe planuri multiple: aparatură de ultimă generație și nu numai, lipsa de personal medical, dar și imposibilitatea de a forma acest personal atât de necesar care să poată utiliza aparatura la parametrii pentru care a fost concepută. Lipsa de personal e întâlnită la toate nivelurile: de la asistentul medical de radioterapie și la fizicianul medical specializat pe radioterapie. Specialistul în radiooncologie este cel care trebuie să coordoneze toată echipa ce va efectua tratamentul în sine și necesită o continuă educație într-un domeniu complex și în plină evoluție.
     Măsura recent luată la nivelul Ministerului Sănătății și comunicată de Nicolae Bănicioiu, respectiv preluarea integrală a costurilor radioterapiei (radioterapia este acum gratuită în România) este lăudabilă și binevenită pentru îmbunătățirea tratamentului pacientului oncologic. Acest anunț nu rezolvă însă deloc situația dramatică a accesului la o radioterapie la standarde europene în România.
     Pacienții încă așteaptă luni de zile pentru începerea unei radioterapii. Este nevoie în prezent de 80 de acceleratoare liniare, de 80 de computer tomografe dedicate radioterapiei, de 100 de sisteme de efectuare a calculului planului de tratament, cu toată aparatura de dozimetrie absolut necesară fiecărei secții de radioterapie. Sunt doar câteva din investițiile ce trebuie efectuate. Trebuie amintit și că o secție de radioterapie nu poate funcționa în spațiile ocupate de actuala aparatură învechită, deoarece o astfel de amplasare nu acoperă necesitățile fluxului pacientului în procedurile de efectuare a pregătirii și efectuării radioterapiei. Deci trebuie concepute spații complet noi și apoi dotate cu tot strictul necesar.
     În ceea ce privește personalul medical, e nevoie de 300 de radioterapeuți, 500–600 de asistenți medicali de radioterapie și 200 de fizicieni medicali în radioterapie. Fără un program de investiții majore și analiza eșalonării acestor investiții în care formarea personalului atât de necesar unei funcționări optimale a aparaturii achiziționate să fie primordială nu se poate. Apoi, un personal educat la nivelul cerințelor actuale trebuie și să fie plătit astfel încât să nu fie tentat să emigreze în țările care oferă o asemenea remunerație. Asistentul medical, fizicianul medical specializat în radioterapie și medicul radioterapeut compun o echipă medicală cu responsabiltăți majore: efectuarea corectă a tratamentului vizând vindecarea pacientului oncologic, cu efecte secundare minore.
     Un scenariu al „groazei“ este achiziția rapidă de aparatură medicală, lucru ce poate fi imediat rezolvat (și este atât de râvnit de cei care așteaptă șpaga în acest domeniu), fără dublarea ei de asigurarea tuturor celorlalte elemente necesare implementării radioterapiei: spațiul necesar, asigurarea forței de muncă necesare. Sunt lucruri care nu se rezolvă doar pe hârtie. Altfel, aparatura va fi aleasă de „nepricepuți“ și va sta în subsoluri sau grădini în aer liber, așa cum s-a întâmplat acum 10–12 ani la ultima achiziție de aparatură. La vremea respectivă, 25 de milioane de dolari transformați în aparatură au stat chiar și șapte ani fără a fi utilizați în practică. Bani aruncați și batjocură față de pacienții care au rămas așteptându-l pe Godot.
     Am efectuat recent o vizită la Fachhochschule Campus Wien unde există un centru pentru specializarea asistenților medicali ce urmează să utilizeze toată aparatura modernă în secțiile de radiologie și radioterapie. Așa am aflat cu câtă seriozitate este abordată această problemă în Austria, o țară care are jumătate din populația României. În acest centru sunt instruiți anual 60 de asistenți medicali pe întreg domeniul de utilizare a radiațiilor în medicină. După doi ani de instruire sunt imediat preluați de clinicile specializate. Rata de succes pe piața muncii a acestor absolvenți este impresionantă: 85 % obțin angajări pe lungă durată și 73% sunt angajați în primele trei-patru luni de la terminarea specializării. Absolvirea este precedată de un examen și de susținerea unei lucrări de diplomă în domeniu.
     În România nu există niciun astfel de centru (dar e necesar) ca loc de pregătire a fizicienilor medicali și a medicilor secundari în radiooncologie. Este primul lucru la care trebuie să lucrăm înainte de investiții de milioane de euro în aparatură. Oricât de performante ar fi, aparatele nu pot face nimic singure. Prost administrate și suboptimal utilizate, vor produce vătămare corporală și pagube materiale de „nereparat“.
     Înființarea unui astfel de centru de perfecționare în radioterapie trebuie sprijinită de Ministerul Sănătății, Centrul Național de Dezvoltare Profesională în Domeniul Sanitar, Asociația pacienților oncologici și, în cele din urmă, și de CNAS și CNCAN, care se pot asigura astfel că au pe cine se baza și unde să funcționeze un asemenea centru modern.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe