Newsflash
OPINII

Radioterapia în tratamentul tumorilor la copil

Radioterapia în tratamentul tumorilor la copil
     Tradițional, ca în fiecare an în luna februarie, a avut loc un simpozion cu tema oncopediatriei în România. În cadrul acestei întrevederi, între factorii de răspundere (Ministerul Sănătății, CNAS, Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică) au fost analizate și subliniate progresele realizate în ultimii ani în oncopediatrie, dar au fost semnalate și lipsurile majore în acest domeniu. Dacă unele dintre problemele din oncopediatrie sunt parțial și punctual rezolvate (accesul la examinări imagistice RMN și PET/CT), altele rămân încă nerezolvate. Una dintre aceste probleme este lipsa personalului medical disponibil pentru acest domeniu extrem de larg al oncopediatriei. Nu există suficienți medici specialiști, personal mediu medical și personal auxiliar (psihologi, fizioterapeuți), luând în considerare necesitățile crescânde în acest domeniu.
     Actul medical în oncopediatrie trebuie standardizat conform ghidurilor existente elaborate de diferitele societăți naționale (Societatea germană de oncopediatrie) sau internaționale (Societatea europeană de oncopediatrie). Elaborarea deciziei terapeutice are loc în cadrul „comisiei oncologice“ – așa-numitul „Tumor Board“, în cadrul căruia trebuie să fie incluși toți factorii de răspundere. Aceștia sunt reprezentați de medicii specialiști în oncopediatrie, în chirurgia oncologică pediatrică, în diagnosticarea și stadializarea bolii (anatomopatologul și medicul radiolog), în neurochirurgie, în radioterapie oncopediatrică. Acestora li se adaugă specialiștii în recuperarea și integrarea în societate a copiilor vindecați.
     Rata de vindecare a tumorilor la copii și adolescenți a crescut în ultimii ani. În prezent sunt posibile vindecări până la 80–90% din cazuri, în acele țări care au un sistem bine pus la punct. Din statisticile actuale, reiese că dacă nu există un sistem unitar cu proceduri standardizate, rata de vindecare poate scădea până la 30–60%, în funcție de investițiile realizate în domeniu. Însă, ca membră a Comunității Europene, România trebuie să se plaseze deasupra acestei situații.
     Punctual, în Romania, în anumite patologii oncopediatrice sunt atinse rezultate bune ale terapiilor, fapt ce permite alinierea în rândul țărilor cu performanțe în domeniu. În presa medicală scrisă din țara noastră, datele legate de situația radioterapiei în contextul unui tratament complex al cancerului la copil sunt extrem de limitate. De constituirea unui registru național de evidență a copiilor cu cancer se vorbea încă din anul 2003. Abia în 2013 acesta a fost realizat, însă date reale nu sunt nici până în ziua de azi ușor de accesat.
     Despre rolul radioterapiei ca metoda terapeutică atât de necesară și obligatorie se scriu extrem de puține, ca și cum totul ar fi deja rezolvat și nu mai trebuie luată nicio altă măsură. De fapt, situația este extrem de dramatică: nu este deloc simplu ca un număr mare de pacienți copii și adolescenți să beneficieze de această terapie, chiar dacă trebuie să urmeze radioterapia conform protocoalelor existente. Nici nu pot intra în discuție „un număr de acceleratoare“ sau „secții de radioterapie“, ce pot oferi radioterapia la un standard conform ghidurilor terapeutice actuale, în toată țara. Singurele patru-cinci institute care se ridică la nivelul normelor din ghiduri sunt institutele de oncologie din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
     Însă acel „medic radioterapeut cu supraspecializarea în radioterapie pediatrică“ nu există. În România este un singur centru specializat în radioterapie pediatrică, iar acesta este  Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Acolo, doamna doctor Dana Cernea, împreună cu echipa de oncopediatrie, a preluat această sarcină extrem de grea și cu maximă răspundere, practicând-o la nivel înalt. Rezultatele lor sunt raportate la conferințele europene și naționale și sunt mult apreciate de specialiștii în domeniu.
     În România, statistica ultimilor ani arată creșterea continuă a numărului de noi cazuri oncologice la copii și adolescenți, acesta ajungând la 600 pe an. Incidența cancerului a crescut de la 9,5 cazuri în 2005, la 18,8 cazuri în 2014, raportate la 100 de mii de persoane. În paralel cu creșterea incidenței cazurilor, a crescut și numărul cazurilor în tratament, cu recădere sau vindecate. În România, numărul lor ajunge până la 5.000–6.000 de cazuri pe an. Numărul medicilor specialiști în oncopediatrie (supraspecialitate desființată în 2006 și reînființată în 2012) este în continuă scădere. De la un număr de 47 de medici dedicați acestor probleme majore ale sănătății copiilor, s-a ajuns la 26 în anul 2016, iar în următorii, mulți dintre ei vor ieși la pensie. Deci, fără măsuri rapide bine gândite și susținute de „factorii de răspundere“, cum așa ușor se zice, situația va fi dramatică și de durată.
     Situația actuală a copiilor infectați cu E. coli și dramatismul ei reflectă mizeria din România, unde gunoaiele sunt împrăștiate în păduri, pe câmpuri, pe străzi sau în ghene. Pe de altă parte, prosperitatea crește în firmele și primăriile care realizează contracte de menținere a curățeniei la orașe și sate. Așa cum se arată zilnic la televizor, România este „cea mai murdară țară“ din UE. Iar sănătatea într-o țară „murdară“ nu poate atinge „standarde europene“, la care tânjim cu toții.
     În ultimii ani, problema radioterapiei s-a îmbunătățit ca urmare a investițiilor în sectorul de stat dar și în privat, chiar dacă numărul acceleratoarelor la un milion de locuitori este încă departe de normele europene (patru acceleratoare la un milion de locuitori). În România sunt mai puțin de 20 de acceleratoare pentru acei „20 de milioane“ cu care am fost învățați. Există doar 50 de medici specialiști în radioterapie, iar exodul medicilor în străinătate a atins neiertător și această specialitate. În acest context, introducerea tehnologiei de ultimă generație fără a avea și personalul adecvat instruit este o investiție total greșită.
     Acel centru național de oncopediatrie în care să funcționeze și un aparat de radioterapie performant, atât de necesar pentru sănătatea copiilor noștri, este o necesitate națională. De aceea, nu trebuie să funcționeze „la subsol“, așa cum se preconizează, ci la „același nivel“ cu oncopediatria și chirurgia pediatrică. De asemenea, un serviciu de radioterapie în oncopediatrie trebuie să aibă medici specialiști în radioterapie, dar care au și o supraspecializare în domeniul oncopediatric. Aparatura de ultimă generație și toate auxiliarele necesare tratamentului copiilor cu cancer sunt indispensabile. Instruirea continuă a întregului personal este o necesitate. Profesioniștii tineri, care vor lucra într-unul dintre cele mai dificile domenii, precum și pacienții tineri, care trebuie vindecați acolo unde o terapie poate dura de la zile la luni sau chiar ani, nu pot fi duși „la subsol“. Perioada radioterapeuților „la subsol“ a trecut de mult. Un centru de radioterapie pediatrică nu poate fi „lipit sau adăugit unui serviciu deja învechit“. Acest centru de performanță merită o atenție deosebită din partea tuturor, pentru că acolo se desfășoară o luptă ce trebuie să aibă numai învingători.
     S-au făcut progrese majore în aplicarea radioterapiei, ce face azi posibilă vindecarea locală dar și reducerea maximală a efectelor secundare. Acele efecte secundare sunt de maximă importanță în calitatea vieții acelui copil vindecat de cancer, putând crea un copil handicapat fizic și moral pe toată durata vieții, fapt ce limitează calitatea vieții copilului, dar și a familiei lui.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe