Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

RĂSPUNDEREA MEDICULUI LA CUMPĂNA EVALUĂRII ACTULUI MEDICAL

Viața Medicală
Prof. dr. Călin SCRIPCARU vineri, 18 septembrie 2009

Răspunderea medicului în relaţia sa cu bolnavul a devenit prioritară în momentul în care actul medical s-a separat de practicile sacerdotale şi când Aristotel se întreba: „Cine este competent să judece actele şi greşelile medicului?“. Şi tot el răspundea: „Tot medicul care trăieşte deopotrivă dramele şi dificultăţile actului medical şi care dă dovadă de probitate profesională“. (...)

Acest criteriu a devenit universal, iar instituţiile care îl traduc în viaţă (colegiile etice profesionale, instituţiile medico-legale ce deservesc justiţia) au rolul de a crea cadrul normativ adecvat unei astfel de activităţi şi de a corela cât mai adecvat concretul actului medical cu principiile generale ale normelor etice sau juridice.
   Criteriul, azi ubicuitar, este cel al analizei situaţiei incriminate de către specialişti de înaltă competenţă şi probitate. Pe lângă aceasta însă, se discută mult în prezent dacă activitatea profesională medicală trebuie să facă obiectul unei morale închise, ultraexigentă în anumite grupuri şi activităţi sau al unei morale deschise, accesibilă larg societăţii. Riscul major – ce din păcate s-a confirmat uneori – a fost reprezentat de tendinţa societăţii de generalizare a unor greşeli solitare la întreaga categorie profesională, ceea ce poate afecta negativ şi ireversibil relaţia medic–bolnav. Evident că în evoluţia societăţii spre pluralism şi deschidere, aceasta îşi rezervă dreptul de a discuta dificultăţile şi dilemele profesiunii medicale. Dar, având în vedere fragilitatea frecventă a relaţiei medic–bolnav, acest lucru trebuie făcut cu acurateţea ştiinţifică cuvenită şi fără patimă, prezumţia de nevinovăţie aplicându-se şi în acest domeniu, înaintea oricărei „lapidări publice“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.


  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.