Newsflash
OPINII

Răspunsuri la întrebări nerostite

de Prof. dr. Florin AMZICA - nov. 14 2014
Răspunsuri la întrebări nerostite
   Dincolo de întrebările „tehnice“ privind moartea cerebrală, aş dori să răspund la o serie de întrebări nerostite: există un context mai larg decât cel al diagnosticului morţii cerebrale? Răspunsul meu este: da. Diagnosticul morţii cerebrale nu comportă aceleaşi implicaţii ca diagnosticul rujeolei, de pildă. De aceea, cred că discutarea şi eventuala reevaluare a criteriilor de diagnostic al morţii cerebrale ar trebui făcute într-un cadru mai larg, cu specialişti responsabili din multe domenii. Un astfel de comitet trebuie să includă, în afara specialităţilor medicale evidente (neurologie, neurofizio­logie, ATI etc.), şi eticieni, avocaţi, reprezentanţi versaţi ai publicului larg. Această necesitate se justifică retrospectiv prin problematica ivită, de exemplu, la începuturile transplantului cardiac, care s-a dovedit, la vremea respectivă, extrem de sensibilă şi a încetinit – dacă nu chiar blocat – pentru mulţi ani dezvoltarea respectivei tehnici. Aş sublinia şi că rezultatele unei astfel de consfătuiri trebuie revizitate periodic, pentru a le putea amenda cu noile dezvoltări medico-ştiinţifice, sociale şi legale.
   În al doilea rând, cred că trebuie ţinut cont de faptul că diagnosticul morţii cerebrale marchează un moment în cadrul unui proces dinamic, cel al patologiei cerebrale care poate duce la moartea cerebrală. Dacă înţelepţii chemaţi să definească moartea cerebrală se vor apleca exclusiv asupra criteriilor diagnosticului propriu-zis, ei îşi vor uşura sarcina, dar vor trece pe lângă analiza procesului şi vor risca astfel să propună o soluţie simplistă, deci incompletă şi departe de perfecţiunea către care trebuie să tindă o astfel de reflecţie.
   În al treilea rând, elaborarea unor reguli de diagnostic pentru moartea cerebrală trebuie făcută pe principiul: „Speră pentru mai bine, pregăteşte-te pentru mai rău“. Cu alte cuvinte, se presupune că serviciile medicale care vor aplica regulile se aliniază celor mai înalte standarde profesionale şi morale. În acelaşi timp însă, trebuie avut în vedere că eroarea este umană şi că aceiaşi oameni pot fi supuşi, în anumite cazuri, unor presiuni de interese. Deci setul de criterii trebuie să fie suficient de „blindat“ pentru a preveni erorile. În plus, niciun medic cu putere de decizie în diagnosticul morţii cerebrale nu vrea să se afle, într-un moment din cariera sa, în situaţia de a realiza că, în trecut, a luat decizii greşite, chiar dacă la vremea respectivă a urmat întocmai criteriile momentului.
   În general, în majoritatea ţărilor „civilizate“, examenul clinic include testarea integrităţii corticale (în principal a funcţiilor superioare, cognitive) şi a trunchiului cerebral (prin evaluarea funcţiilor nervilor cranieni şi a centrilor cardiorespiratori). Toate aceste examene sunt necesare. Întrebarea este dacă ele sunt şi suficiente.
   Şi testele de confirmare sunt necesare, în opinia mea. Ele au puterea de a proteja medicul împotriva erorii şi furnizează, în acelaşi timp, un suport medico-legal. Nu trebuie uitat, de asemenea, că trăim într-o societate în care publicul şi, în mod special, aparţinătorii pacientului sunt din ce în ce mai informaţi despre diversele aspecte ale actului medical. Tendinţa lor, în situaţii critice, este ca pe de o parte să spere, iar pe de alta să conteste. Un examen cu putere mare de definiţie şi discriminare este cel al perfuziei cerebrale (prin test Doppler). El este obligatoriu, acolo unde este disponibil, pentru diagnosticul de moarte cerebrală.
   Şi este absolut necesar ca stabilirea morţii cerebrale să se facă independent şi prin unanimitate, de cel puţin doi specialişti, dacă e posibil din specialităţi diferite (de exemplu, un neurolog şi un anestezist). În cazul unei divergenţe de opinii între cei doi examinatori, nu trebuie recurs la un al treilea, ci trebuie luată decizia conservatoare pentru pacient.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe