Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Reabilitarea edentației

Viața Medicală
Prof. dr. Norina FORNA vineri, 30 septembrie 2016
   Protetica dentară reunește toate substitutele care refac funcțiile pierdute prin absența dinților. În funcție de numărul de dinți rămași pe arcadă, de tipul complicației (migrarea dinților în plan vertical, orizontal sau oblic, implicații importante în decizia terapeutică finală, având statusul ocluzal al articulației temporo-mandibulare), se decide restaurarea fixă clasică, implanto-protetică, mobilizabilă clasică sau pe implanturi.
   Succesul unei restaurări protetice depinde de tipul de biomaterial utilizat și linia tehnologică abordată, alături de conduita terapeutică. Restaurările metalo-ceramice, ceramică pe zirconiu sau integral ceramice, reproduc întocmai elementele morfologiei dentare, anulând imaginea de substitut. Soluțiile nemetalice ocupă din ce în ce mai mult teren în practica medicală curentă și satisfac atât exigențele biomecanice, cât și pe cele estetice. Restaurările fixe se aplică pe dinții ce limitează spațiul edentat, în funcție de numărul dinților absenți, iar numărul de dinți pe care se sprijină proteza fixă poate fi suplimentat în vederea realizării unui echilibru biomecanic.
   Un capitol separat revine protezării pe implanturi, care pot fi încadrate ca restaurări fixe sau mobile, în funcție de numărul și topografia implanturilor aplicate. Nici fațetele integral ceramice – restaurări minim invazive aplicate la nivelul fețelor vizibile ale dinților – nu trebuie neglijate, întrucât redau întocmai forma dinților afectați de discromii sau obturații inestetice.
   În situațiile clinice în care pacientul pierde un număr din ce în ce mai mare de dinți există posibilitatea protezelor mobile, care îndeplinesc toate cerințele unei foarte bune acceptări prin diferitele tipuri de biomateriale actuale și varietatea formelor de design. Astfel, protezele scheletate, prin elementele de menținere, sprijin și stabilizare, fac trecerea insesizabilă, chiar și pentru un ochi critic, de la restaurarea fixă la cea mobilă. Problema esențială rămâne profilaxia țesuturilor cavității orale atât la pacienții edentați neprotezați, cât și la cei edentați protezați necorespunzător.
   Pentru a evita apariția unor modificări majore, ireversibile, se recomandă ca după efectuarea extracțiilor dentare să se realizeze protezări imediate cu rolul de a modela cicatrizarea osului și a mucoasei de la nivelul crestei edentate. În timp, aceste proteze vor fi schimbate obținându-se în final varianta definitivă de protezare mobilă. Însă, nu orice proteză este benefică țesuturilor orale. Ea trebuie să fie realizată corect și să îndeplinească obiectivele stabilite în etapa de structurare a planului de tratament. După finalizarea tratamentului protetic există patru etape de adaptare pe care pacientul are obligația să le respecte pentru a evita apariția complicațiilor. Prin tratamentul protetic mobil, corect realizat și acceptat de pacient, se obține o conservare morfologică și funcțională a țesuturilor cavității orale.
   În situația în care presiunile exercitate asupra câmpului protetic sunt prea mari, rata de resorbție și atrofie osoasă crește, apărând modificări importante cu implicarea țesuturilor din jur, la care se adaugă și un deficit în sprijinul și stabilizarea protezelor. Orice modificare locală implică și modificări loco-regionale, caracterizate prin dureri musculare sau dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare, care pot fi indicatorii unor adaptări deficitare a pacientului la piesele protetice.
   La pacienții edentați, nepurtători de proteze, s-au remarcat modificări morfologice în funcție de vechimea edentației sau de patologia generală. Lipsa unor contacte dento-dentare care duc la masticație incompletă sau incapacitatea de a pronunța corect, sunt elemente care anunță desfășurarea unor procese care influențează personalitatea pacientului și integrarea socială.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.