Newsflash
OPINII

Realităţile diabetului

de Prof. dr. Maria MOŢA - nov. 23 2012
Realităţile diabetului
   Data de 14 noiembrie a fost declarată Ziua mondială a diabetului de Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), încă din anul 1991, având rolul de a trage un semnal de alarmă şi de a conştientiza opinia publică despre faptul că diabetul zaharat a devenit o ameninţare pentru ome­nire, prin extinderea lui epidemică. Prin Rezoluţia Naţiunilor Unite nr. 61/225, din 20 decembrie 2006, data de 14 noiembrie este şi o zi ONU, în semn de recunoaştere a priorităţii ce trebuie acordată pre­ven­ţiei, educaţiei şi tratamentului în diabetul zaharat, pentru a reduce povara complicaţiilor severe ale acestuia şi pentru a reduce costurile bolii, ce necesită consumul a peste 10–15% din bugetul de sănătate al fiecărui stat.
   În 2009, FID a dat startul unei campanii multianuale, pentru perioada 2009–2013, cu tema: „Diabetul – educaţie şi prevenţie“. Scopul campaniei este: încurajarea guvernelor de a implementa şi consolida politicile de prevenţie şi control al diabetului şi complicaţiilor sale; enunţarea metodelor de sprijin al iniţiativelor de prevenţie şi management; ilustrarea importanţei educaţiei bazate pe dovezi în prevenţia şi managementul diabetului; încurajarea depistării precoce a diabetului; informarea asupra metodelor de reducere a principalilor factori de risc modificabili pentru dezvoltarea tipului 2 de diabet (sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă); informarea asupra riscului de apariţie a complicaţiilor diabetului; promovarea metodelor de prevenire sau combatere a complicaţiilor.
   Începând cu anul 2011, în România s-au organizat campanii naţionale de luptă împotriva diabetului, având ca motto: „Controlează-ţi diabetul!“. Am ajuns, în aceste zile, la a treia ediţie, desfăşurată la Oradea, cu ocazia săptămânii de luptă împotriva diabetului. Campaniile sunt bine structurate, adresându-se atât personalului medical (simpozion ştiinţific), cât şi publicului larg (corturi pentru dozarea glicemiei şi a hemoglobinei glicozilate, manifestări sportive, afişarea de mesaje legate de prevenţia şi educaţia în diabet, în mijloacele de transport în comun etc.). Campania „Controlează-ţi diabetul!“, de la Oradea, este organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Oradea, condus de prof. dr. Amorin Popa. Partenerii ştiinţifici ai evenimentului sunt Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
   Predicţiile OMS pentru următorii ani sunt sumbre: până în 2030, numărul persoanelor afectate de diabet ar putea ajunge la peste 500 de milioane. În prezent, circa 366 de milioane de oameni suferă de această afecţiune, în toată lumea. Indiferent de gradul lor de dezvoltare, toate ţările se confruntă cu un număr de cazuri în continuă creştere. Anual, se înregistrează aproximativ 4,6 milioane de decese, unul la fiecare zece secunde. Global, diabetul este între primele zece cauze de dizabilitate, cu complicaţiile sale severe – cecitatea şi amputaţiile de membre inferioare (peste un milion de amputaţii anual).
În România, diabetul afectează peste un milion de oameni, aproximativ 2.500 de copii sunt bolnavi de diabet, dar şi mai mulţi riscă să dezvolte această afecţiune din cauza stilului de viaţă nesănătos. La ora actuală, sunt înregistraţi oficial 803.000 de pacienţi cu diabet; tot mai mulţi refuză să fie dispensarizaţi, din cauza discriminării; mulţi lucrează în afara ţării şi îşi întrerup pe perioade lungi medicaţia, revenind în ţară în stadii avansate ale bolii. Este tot mai evident că educaţia este absolut necesară, atât pentru populaţia generală, preventiv, cât şi pentru pacienţii diagnosticaţi, pentru un tratament corect. Echipele de educaţie reprezintă deja o realitate în diabet. Dedicăm Zilei mondiale a diabetului 2012 atât formarea oficială a 24 de asistente medicale formatoare în diabet, prin Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, cât şi apariţia unui ghid pentru persoanele cu diabet, scris de asistenţii medicali, special instruiţi pentru educaţia terapeutică a pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe